adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

In jos

adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mier Mai 26, 2010 1:31 pm

Original a fost postat de dl Balan Gheorghe pe un site
"Polemica inutila .Asociatia Chinologica Romana este singura in drept, prin organismele sale sa se pronunte asupra modului in care arbitrii interpreteaza standardul rasei CRC.Conform cunostintelor mele, reprezentantii AChR in ring sunt ARBITRII.Este notoriu ca cei citati intr-unul din posturile mele anterioare sunt recunoscuti ca fiind de mare valoare in tara si strainatate, ca sunt cunoscatori ai notiunilor elementare de genetica si standardului rasei pe care o arbitreaza.Vreau sa atrag atentia asupra faptului ca NUMAI dintr-o anumita directie arbitrajele sunt contestate si de fapt , pusla zid AChR.Cazul Ghiaur e deja arhicunoscut. Acest caine a fost arbitrat de toti arbitrii care au in competenta rasa, insa TOATE arbitrajele au fost contestate de CCR.Ei bine, intr-o astfel de situatie ,cred ca nu se merita sa mai luam in consideratie opiniile IRESPONSABILE ale contestatarilor.In popor circula proverbul (citez din memorie):"Daca toata lumea iti spune ca esti beat, e bine sa mergi la culcare".Povestea razboinicilor fara cauza continua cu Pasa. Oameni fara cunostintele necesare si fara posibilitati de intelegere a mecanismelor naturale de imbatranire a cainilor, sar in parbrizul nostru, intoxicand opinia publica cu aberatii, injurii, obscenitati care vor sa recompenseze frustrari ireversibile.
Miza acestui razboi absurd tine , culmea ridicolului ,de neimplinirile unei singure persoane care nu poate iesi la lupta dar imbata cu apa rece soldati iresponsabili.
De fapt, miza e paternitatea carpatinului, pe care un SINGUR om, doreste sa si-o revendice in mod inconstient.De cealalta parte merita aprofundata teza conform careia Ciobanescul Romanesc Carpatin, este un bun national si este rezultatul efortului comun al acelora care au contribuit la consacrarea lui.
Este imoral sa nu tinem cont de adevarul scris si documentat al istoriei acestei rase, care a trecut prin trei mari evenimente decisive:
-Primul standard al rasei elaborat de Institutul National Zootehnic
-Infiintarea primului club national care avea sa reprezinte inceputul abordarii stiintifice a selectiei acestei rase, in 1998, cu sediul la Bistrita , de catre iubitori ai acestui caine din Bistrita , Bucuresti, Neamt, Oradea, Hunedoara, etc
-Despartirea carpatinului de Ciobanescul Romanesc de Bucovina, moment de referinta care a fost realizat de AChR. "
Raspunsul pertinet al celui pe care dl balan il injura ca un mitocan este urmatorul;
Domnule Gheorghe Balan - pentru ca inteleg ca asa va cheama, cred ca se impun oarece precizari la cele afirmate de dvstra mai sus:
- nu este vorba de vreun prim standard al rasei ci de un prim proeict de standard al rasei elaborat de Institutul National Zootehnic inainte de al doilea razboi mondial si publicat intr-o revista dar neaprobat si nelegalizat in vreun fel nici de Asociatia Chinologica Regala Romana nici de Ministerul agriculturii din acele vremuri. Acel proiect de standard nu a avut la baza nici o actiune de masurare zoometrica, inregistrare, comparare si analiza a datelor.
Nu s-a folosit acel proiect de standard publicat la nici un concurs in perioada interbelica si nici ulterior dupa infiintarea Asociatiei Chinologice Romane in bucataria de la Cluj!
La masuratorile executate la Radauti in 1985 de catre Facultatea de Medicina Veterinara din Iasi au fost prezenti si caini din zona Bistrita dar de o calitate extrem de slaba, un numar mic si de aceea s-au considerat a fi nereprezentativi pentru a putea fi definiti ca rasa.
Nici dupa 1990 anul schismei chinologice nationale nu a fost luat in considerare acel proiect de standard.
- sedinta de infiintare a avut loc intradevar la Bistrita in anul 1998 prin toamna dar acest club a fost inregistrat juridic si fiscal abia prin anul 2004 daca nu ma insel!
ACHR aluat masura suspendarii acestui club ca urmare a actiunilor de dubla inregistrare a unor caini atat in cartea de origine proprie a ACHR cat si in cea a clubului lucru nepermis la acea data.
S-a constatat insa ca multi proprietari si crescatori inscrisi in acest club fentau platile si regulile de inscriere in COR ACHR si nu se inscriau decat in cartea de origine a clubului. Astfel lor li se eliberau niste asazise pedigree in care genealogiile se faceau din burta intrucat cainii inscrisi nu fusesera niciodata arbitrati sau macar inscrisi in COR-ACHR. Aceste pedigree nici astazi nu mai sunt recunoscute de catre ACHR desi poarta si sigla lor iar cumparatorii inselati cu ele sunt tare suparati pe dvstra!
Ca si in cazul inexistentului Club National de Ciobanesti Romanestial dlui dr Gaspar- inexistent dpdv juridic si fiscal pana cel putin in anul 2008 - si al dvstra a incasat cotizatii, bani pentru sponsorizari, taxe de concurs, taxe de eliberare pedigree, etc pentru care nu s-au eliberat documente fiscale legale, nu au fost depuse bilanturi fiscale,etc
- despartirea despre care vorbiti a fost impusa dpdv politic si chinologic din cauza ca : dna Bodea cu dl Babutan devenisera din sustinatorii infocati ai dl ing Nicolaev dusmanii lui in ACHR; dr Gaspar era un neica nimeni pe care nu il mai baga nimeni in seama in ACHR ( pierduse functia de sef al Farmavet Suceava prin care tinuse in sah toti crescatorii din zona, esuase lamentabil in incercarea de a isi atribui titlul de parinte al raselor ciobanesc romanesc mioritic si ciobanesc romanesc carpatin prin dosarul sub orice critica trimis la FCI in 1995-respins cu brio de FCI, aportul sau material la ACHR devenise nul- membrii inexistenti,concursuri cu foarte putini caini, activitate chinologica zero la capitolul intregistrari acte,cuiburi,etc);dpdv chinologic se obtinuse acordul tacit al FCI ca doar una din cele doua propuneri de omologare sa primeasca avizul - mioriticul , stiindu-se de problemele de la carpatin:lupta dintre tipul molosoid si tipul lupoid, lipsa inregistrarilor genealogice pe minim trei generatii fara consangvinizare,etc. Aici a primat decizia de sustinere a tipului lupoid de catre gruparea Munteanu Petru, Stavarache Cristian, Turculet, Mihaela Bodea & Co care avea un aport material mult mai mare la trezoreria ACHR si la unii arbitrii decat amaratul de dr Gaspar ! Dl ing Nicolaev Virgil a fost convins sa susutina cauza lupoidului de Bistrita ca urmare a nevoii de voturi in Adunarea Generala a ACHR pentru realegerea sa cu toate ca personal el inclina mult mai mult in favoarea omologarii tipului de Bucovina care era mult mai omogen, mai numeros, mai stabil genetic si care avea si mult mai multe inregistrari reale in COR-ACHR!

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mier Mai 26, 2010 1:33 pm

Am gasit asta pe net si am pus-o la acest subiect:
Sesizare C.D. AChR V.Iclenzan A.Deak 30.03.2006


--------------------------------------------------------------------------------

CATRE

Consiliul Director al Asociatiei Chinologice Romane
In atentia
Presedintelui A.Ch.R. Dl. CRISTIAN STEFANESCU
Comisia de Disciplina a A.Ch.R.

Subsemnatii Vasile Iclenzan si Deak Andrei Petru, membrii in Asociatia Chinologica Bistrita-Nasaud, crescatori de caini de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, dorim sa va aducem in atentie urmatoarele:
I. In luna Martie 2006, dl Babutan Dan Adrian , proprietarul canisei de Carpathia creaza un site: http://www.carpathiakennel.ro , in care la categoria Ciobanesc Romanesc Carpatin, sectiune Cainii nostrii, prezinta cateva fotografii ale cainilor produsi de acesta.
Nefiind in stare de a-si fotografia proprii caini, Babutan Dan, fura fotografii de pe alt site, respectiv: http://www.carpatin.net , site al carui administratori suntem.
Astfel:
1.-fotografia pentru masculul Hector de Carpathia, prezentata inca din Aprilie 2005 pe site-ul http://www.carpatin.net , fotografie facuta de catre semnatarul Deak Andrei, este preluata de pe site-ul amintit, de catre Babutan Dan , fara a avea acceptul nostru, decupata pentru ai masca apartenenta si postata in 2006 pe site-ul acestuia. Mai mult Babutan Dan isi atribuie si drepturi de autori asupra ei, specificand ca reproducerea acesteia este interzisa.
2.-fotografia pentru femela Junny de Carpathia, prezentata inca din Aprilie 2005 pe site-ul http://www.carpatin.net , fotografie facuta de catre semnatarul Deak Andrei, este preluata de pe site-ul amintit, de catre Babutan Dan , fara a avea acceptul nostru, decupata pentru ai masca apartenenta, (dar si pentru a ascunde calitatea exemplarului catalogat “de vizuina”) si postata in 2006 pe site-ul acestuia. Mai mult Babutan Dan isi atribuie si drepturi de autori asupra ei, specificand ca reproducerea acesteia este interzisa.
Aceste fapte pot fi usor verificate accesand cele 2 site-uri.
Fapta in cauza, incalca legislatia romana in vigoare, respectiv legea nr.8/1999 Privind drepturile de autor si drepturi conexe.
Legea nr.8/1999
Art.3 (1) prevede: Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
Art.7 Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar,artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea sau destinatia lor, cum sunt:
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei
Conform art.141,din Legea nr.8/1999 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 5 ani...fapta persoanei care isi insuseste , fara drept calitatea de autor al unei opere...
Conform art.142,din Legea nr.8/1999 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 5 ani...fapta persoanei care fara a avea consimtamintul titularului...reproduce integral sau partial o opera, ....constituie infractiune difuzarare acesteia.
Faptele comise de catre Babutan Dan sunt de natura juridica si afecteaza imaginea A.Ch.R., datorita faptului ca , Babutan Dan este vicepresedinte organizatoric al A.Ch.R.
Tocmai de aceea am considerat ca Comisia de Disciplina a A.Ch.R este prima instanta careia trebuie sa ne adresam, in rezolvarea acestui litigiu.
Consideram ca din Consiliul de Conducere al A.Ch.R. trebuie sa faca parte numai persoane cu o conduita etica, morala exemplara.
Faptele comise de Babutan Dan sunt contrare legislatiei romane in vigoare si contrare art.13 din statutul C.N.C.C.R.C.R.C. al carui vicepresedinte organizatoric este.
Oare, prin asemenea practici (furt) considera conducerea clubului national ca indruma membrii spre o conduita etica si sportiva?
Cerem ca Babutan Dan sa ne recunoasca drepturile de autor asupra fotografiilor prezentate pe site-ul nostru, conform legislatiei in vigoare.
Cerem ca Babutan Dan sa retraga fotografiile de pe site-ul sau .
Cerem demiterea lui Babutan Dan din conducerea A.Ch.R. pe considerentul ca, un asemenea personaj care savirseste fapte de natura penale nu poate reprezenta chinologia romaneasca.
II. -Conform art.3 din statut , A.Ch.R. se compune din:
-asociatii chinologice teritoriale
-cluburi nationale.
Clubul National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin este membru al A.Ch.R. si se bucura de aceleasi drepturi ca orice alt membru al A.Ch.R.
Atit asociatiile teritoriale cat si cluburile nationale au aceleasi drepturi si obligatii, conform art.5 din statutul A.Ch.R.
C.N.C.C.R.C.R.C., a organizat o expozitie de club in data de 25.03.2006 la Bistrita.
In Buletinul de inscriere pentru respectiva expozitie (prezentat si pe site-ul A.Ch.R.) observam ca taxa de inscriere PENTRU NEMEMBRII CLUBULUI ESTE DUBLA si aceasta intr-o expozitie organizata sub egida A.Ch.R.
Prin aceasta, conducerea clubului incalca, in mod grosolan, prevederile Regulamentului Expozitiilor Canine A.Ch.R. , respectiv art.13, care prevede ca : membrii asociatilor/cluburilor membre A.Ch.R. se bucura de toate drepturile si facilitatile ce decurg din aceasta calitate, inclusiv la inscrierea in expozitiile organizate sub egida A.Ch.R.
Deasemenea C.N.C.C.R.C.R.C. incalca art.4 din statutul A.Ch.R.,aliniatul 3. prin care s-a angajat sa respecte statutul si reglementarile A.Ch.R. , art.5 si art.6 aliniatul 1.si 2. din acelasi statut.
Prin pretinderea unor sume duble membrilor din celelalte asociatii teritoriale ,C.N.C.C.R.C.R.C. nu recunoaste ceilalti membrii ai A.Ch.R. si astfel, incalca inca odata Art.6 alinitul 5. din statutul A.Ch.R. si anume :sa nu lezeze prin actiunile lor imaginea sau interesele A.Ch.R. sau ale altui membru.
Aceasi practica se poate observa si la expozitia Dracula Dog Show .
Cerem, ca Comisia de Disciplina sa analizeze faptele mentionate, si sa hotareasca ridicare calitatii de membru al A.Ch.R. pentru C.N.C.C.R.C.R.C., conform art.4 punctul (2) din statut, alin.3 : pentru incalcarea prevederilor prezentului statut, si art.19,alin.4-excludere din A.Ch.R. .
III. Un alt fapt in afara normelor de conduita s-a intimplat la aceeasi expozitie din 25.03.2006, unde vicepresedintele organizatoric al C.N.C.C.R.C.R.C. si A.Ch.R. , Babutan Dan Adrian s-a adresat unui vizitator aflat in afara ringului, si i-a cerut sa nu faca poze cainilor prezentati la aceasta expozitie.
Daca va intrebati de ce interzice Babutan fotografierea cainilor, raspunsul e simplu. Pentru ca nu doreste ca publicul larg sa vada cum arata exemplarele produse si promovate de conducerea C.N.C.C.R.C.R.C.
Persoana din public, caruia i-a interzis sa fotografieze exemplarele este semnatarul , Deak Andrei, administratorul site-ului http://www.carpatin.net .
In demersul sau a fost sustinut de catre Presedintele Comisiei de Disciplina
a C.N.C.C.R.C.R.C., Tatarau Vasile.
Ne luindu-i cererea in considerare , Babutan Dan a apelat la politie, cerindu-le sa ne confiste aparatele foto, (situatia a fost din timp pregatita de catre Babutan, sperind ca va isca un scandal, care se va solda cu arestari si procese penale,... are experienta in acest sens).
L-a insistentele lui Tatarau, care ne-a arata si obrazul pentru “nerusinarea” noastra de a fotografia exemplarele canine, prezente la o expozitie canina sub egida A.Ch.R. , intr-un loc public, i-am prezentat spre studiu Regulamentul expozitiilor canine A.Ch.R. si am continuat imortalizarea exemplarelor canine, fara al mai baga in seama.
Un alt fapt nemaiintilnit in organizarea expozitiilor canine;
-Vicepresedintele organizatoric al C.N.C.C.R.C.R.C. si A.Ch.R. , Babutan Dan Adrian, dupa acest incident , paraseste expozitia .
-A ramas sa reprezinte clubul, presedintele, Turculet Vasile care insa a ramas “priponit” la singura masa cu mici si bauturici, aflata departe de ringurile unde se etalau creatiile sale. Veti spune probabil ca urmarirea exemplarelor este treaba chinotehnistului, dar si acesta a avut aceleasi preocupari ca si presedintele. Nici macar la festivitatea de premiere conducatorii clubului nu au considerat potrivit sa participe.
Pentrua a intelege mai bine trairile presedintelui C.N.C.C.R.C.R.C. e bine sa citim cuvintul inainte prezentat in catalogul expozitiei din 25.03.20026, catalog, pastrat cu grija de organizator ca nu cumva sa ajunga si la altii.Comentarile sunt de prisos.
-Ramine o intrebare la care asteptam raspuns de la Dvs.
-Care sunt sactiunile ce se impun pentru asemenea comportament?
Bistrita la 30.03.2006

Cu stima
Deak Andrei Petru
Vasile Iclenzan

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mier Mai 26, 2010 1:34 pm

Dovezi chiar de la impricinati:

"Sesizare AChR T.Scripcari A.Deak 29.03.2006 | Inainte


--------------------------------------------------------------------------------

CATRE

Consiliul Director al Asociatiei Chinologice Romane
In atentia
Presedintelui A.Ch.R. Dl. CRISTIAN STEFANESCU
Comisia de Disciplina a A.Ch.R.


Prin prezenta, semnatarii acestei petitii,Scripcari Traian si Deak Andrei Petru, membrii in Asociatia Chinologica Bistrita-Nasaud, crescatori de caini de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, dorim sa va aducem in atentie gravele ilegalitati comise de catre conducerea Clubului National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, (C.N.C.C.R.C.R.C.) –cu sediul in Bistrita.

In data de 25.02.2006 a avut loc Adunarea Generala a C.N.C.C.R.C.R.C.
-Desi suntem membrii ai C.N.C.C.R.C.R.C. , cu cotizatia platita pe anul 2005, NU AM FOST convocati la Adunarea Generala, contrar art.15, art.16 din statutul clubului national, contrar Art.21, pct.1 din OG 26/2000.
-Mentionam ca, dl Traian Scripcari detine in cadrul clubului functia de Presedinte Club Zonal Bargau.

-Aflând de desfasurarea Adunarii generale a C.N.C.C.R.C.R.C. din alte surse decit cele statutare, ne-am prezenta in locul de desfasurare a adunarii generale.
-Desi figuram pe convocator , pe lista cu membrii clubului (cei 84), secretara clubului, Dna Ignatescu Ligia ne-a refuzat semnarea convocatorului la directiva d-lui Babutan Dan.
-Acesta din urma, in cuvintarea de deschidere a Adunarii Generale, ne considera colegi, de club, dar totodata recunoaste ca nu ne-a convocat.
- Prin neconvocarea tuturor membrilor activi (Art.7 lit.a-din statutul clubului)conducerea C.N.C.C.R.C.R.C a incalcat Art.15, Art.16 din statutul C.N.C.C.R.C.R.C.si Art.21, pct.1 din OG 26/2000.

Consideram ca neconvocarea tuturor membrilor a devenit o practica in cadrul acestui club, conducerea , avind cazier in acest sens inca din 2001.
-Acelasi Babutan Dan propune membrilor prezenti sa voteze ca noi cei neconvocati , sa parasim sedinta, pe motiv ca noi nu mai suntem membrii ai acestui club , pentru faptul ca am emis o sesizare catre Comisia de Disciplina a AChR in care incriminam alte incalcari ale statutului clubului si regulamentelor in vigoare , savirsite de catre conducerea acestui club.
-Dl Babutan Dan invoca ca, noi ne-am fi pierdut calitatea de membru al C.N.C.C.R.C.R.C. conform art.13, lit.b. din statut, care prevede: “Calitatea de membru se pierde prin: Inscriere in alt club de C.R.C. nerecunoscut de C.N.C.C.R.C.R.C.”

-Intradevar dorim sa infiintam un nou club de rasa, dar la data Adunarii generale acest club inca nu exista din punct de vedere juridic.
-Probabil ulterior noul club va cere “recunoastere” din parte C.N.C.C.R.C.R.C., iar daca nu o va primi,(cu siguranta) cei care se inscriu in acest nou club isi vor pierde calitatea de membrii ai C.N.C.C.R.C.R.C.
-Consideram ca pentru a se aplica art.13, lit.b. in cazul membrilor C.N.C.C.R.C.R.C., trebuie sa fie indeplinite niste conditii elementare:
1.membrii sa se inscrie intr-un alt club, (nu sa doreasca infiintarae unui alt club)
2.clubul respectiv sa fie nerecunoscut de catre C.N.C.C.R.C.R.C.
3.clubul sa existe
.
-Pentru a aduce explicatii “cit mai simple” celor prezenti, Babutan Dan si-a prezentat, bine cunoscuta pledoarie cum ca “nu poti sa joci la Steaua si sa joci si la Dinamo in acelasi timp”.
-Ne intrebam , de ce oare nu ar putea o persoana sa activeze in mai multe cluburi sau asociatii, daca acestea au acelasi scop ,anume promovarea raselor de caini si a chinologiei romane?
-De ce oare, conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. vedea in orice alt club un rival si nu un coechipier de joc. Ca sa explicam pe intelesul celor carora li se adreseaza Babutan Dan, “poti sa joci si la Steaua si la Dinamo , atita timp cit dai tot ce ai mai bun din tine la ambele echipe, pentru frumusetea jocului de fotbal.

-Necesitatea parasirii sedintei de catre cei doi “incomozi” este subliniata si de catre presedintele clubului, Turculet Vasile, care considera ca “ nu mai poate fi coleg” cu cei care au alte idei, dar tine sa precizeze ca el nu este un dictator si ca intotdeauna a tinut cont de “exprimarea vointei tuturor”, a stat la discutii ,“la un pahar de tuica” si s-a conformat majoritatii.
-Printre cei carora li s-a dat cuvintul, sa numarat dl Covaci Ion, Presedinte Club Zonal Beclean, care a pledat pentru obligativitaea respectarii de catre toti membrii ai statutului clubului, sustinind propunerea conducerii , dar nestiind ca tocmai conducatorii acestui club sunt cei care au incalcat si incala in continure statutul si regulamentele in vigoare.

Acest cadru democratic de la club este accentuat si de catre Babutan Dan , care i se adreseaza d-lui Fleseru Sebastian prezent la adunare astfel: “nu limitam pe nimeni la interventii, dar sa fie scurt ”.
Intradevar nu a limitat pe nimeni la interventii atita timp cit acei “nimeni” erau altii decit cei in cauza, atita timp cit cei care luau cuvintul sustineau cu indoctrinare conducatorii “alesi”. Iar celor 2 “condamnati” nu lis-a ingaduit sa vorbeasca pe motiv ca nu mai sunt membrii si ca oricum nu intereseaza pe nimeni ce au de spus, nici pe membrii comisiei de disciplina a C.N.C.C.R.C.R.C. si nici pe membrul Comisiei de Disciplina a A.Ch.R, dl Malureanu Doru, prezent la adunare..
Mai mult dl Malureanu , membru al C.N.C.C.R.C.R.C.,Presedinte Club Zonal Braila, a tinut si el o cuvintare in sprijinul “conducatorilor alesi”, desi in calitate de membru al Comisiei de Disciplina a A.Ch.R ar fi trebuit sa fie interesat de aflarea adevarului si sa permita audierea noastra.

De aceea, cerem recuzarea d-lui Malureanu Doru, din calitatea de membru a Comisiei de Disciplina a A.Ch.R., existind o incompatibilitate intre calitatea dinsului de membru C.N.C.C.R.C.R.C. si calitatea de membru in Comisia de Disciplina A.Ch.R.

-Daca conducerea clubului nu ne-a convocat la Adunarea Generala din 25.02.2006, considerind ca nu mai suntem membrii ai C.N.C.C.R.C.R.C., trebuia sa ne informeze cu privire la activitatea noastra ca membrii.

-Mentionam faptul ca noi nu am depus cerere de demisie din calitatea de membrii ai clubului ( nici din functia de Presedinte Club Zonal Bargau, in cazul lui Traian Scripcari) , nici nu am fost convocati in fata Comisiei de Disciplina a clubului, pentru eventualele incalcari ale statutului care sa determine pierderea calitatii de membru.

-Conducerea clubului nu ne-a instiintat in acest sens, contrar Art.11. Drepturile membrilor , lit.f, din statutul C.N.C.C.R.C.R.C.

-La propunerea conducerii clubului, respectiv Babutan Dan , Turculet Vasile, s-a votat direct excluderea din sala a semnatarilor. In spiritul “bolsevic dictatorial” , dl Babutan cere sa se consemneze in procesul verbal ca s-a votat in unanimitate excluderea noastra, desi 2 membrii s-au abtinut si au cerut rectificarea , iar altii 2 nu au ridicat deloc mina. Cit despre noi cine sa mai tina cont, ca doar nu mai eram membrii inca dinainte de votare.
– La acest club “national” unanimitatea ESTE OBLIGATORIE.

-Conform Art.18 din statutul clubului, in cadrul Adunarii generale, “orice vot cu privire la persoane este obligatoriu secret” , dar iata ca prin votarea directa a excluderii noastre conducerea clubului incalca din nou prevederile statutului, respectiv art.18.
-Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. incalca inca o data art.16 din statut prin dezbaterea in cadrul Adunarii Generale a unor probleme care nu au fost prevazute pe ordinea de zi a adunarii generale, respectiv activitatea unor membrii si votarea excluderii acestora.

Acestea fiind spuse consideram ca Adunarea Generala din 25.02.2006 a C.N.C.C.R.C.R.C. este nestatutara.
Rugam Comisia de Disciplina a A.Ch.R. sa analizeze aceste fapte si sa dispuna masurile care se impun.

Bistrita la 29.03.2006

Deak Andrei Petru
Traian Scripcari"

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mier Mai 26, 2010 1:34 pm

"Sesizare Gheorghe Balan - 3.03.06 | Inainte


--------------------------------------------------------------------------------

CATRE,

Comisia de disciplina a A.Ch.R.

In atentia domnului Presedinte,

In vederea clarificarii unor aspecte legate de solutionarea plangerii inregistrata la A.Ch.R. sub nr. 137/ 2006 si in legatura cu care subsemnatul impreuna cu martorii citati am fost audiati, va rugam sa retineti si sa consemnati in procesul verbal urmatoarele:
1. In timpul audierii ni s-a adus la cunostinta ca, in conformitate cu Art.5, al.6 din Statutul A.Ch.R., organismul al carui presedinte sunteti, nu poate avea imixtiuni in activitatea C.N.C.C .R.C.R.C..
Va rog sa constatati ca acest articol face trimitere expresa doar la imixtiunile de natura organizatorica ori financiara, in timp ce, faptele incriminate in plangerea sus- amintita privesc alte aspecte si anume de natura juridica la care se refera Art.2, pct.1, Art.3, pct.3, Art.6, pct.4,5,6, Art.15, pct.2 din Statutul A.Ch.R..
2. In timpul audierilor ati mentionat ca nu judecati membri CNCCRCRC, impotriva deciziilor nestatutare ale acestuia, trebuind sa ne adresam instantei judecatoresti.
Precizam in acest sens ca regulamentul Comisiei de Disciplina (R.C.D.) al A.Ch.R., pct.1, lit.b, specifica in mod explicit ca “rezolvarea litigiilor aparute intre persoane fizice (n.a. -subsemnatul si ceilalti reclamanti) si o asociatie sau club membri A.Ch.R (n.a. — CNCCRCRC ) sunt de compententa C.D..
3. Cunoastem faptul ca, cele savarsite de catre conducerea CNCCRCRC au un regim de prescriptibilitate diferit, functie de gravitatea lor, constatata de catre instanta, find fapte penale.
4. Deoarece ne-ati solicitat sa incadram faptele reclamate in articolele Statutului A.Ch.R., desi consideram suficienta reclamatia ca atare, incadrarea solicitata nefiind de competenta noastra, ci a unui organ de specialitate, respectiv a Comisiei de Disciplina, precizam:
a) Prin neprezentarea la data stabilita, in fata Comisiei de Disciplina, conducenea CNCCRCRC sfideaza inca odata institutia A.Ch.R. si impiedica desfasurarea solutionarii asa cum prevede R.C.D. la pct.12, aI.2, respectiv pronuntarea asupra plangerii se va face in ziua audierii”. Regulamentul mentionat (R.C.D.) nu prevede posibilitatea amanarii audierilor, cu atat mai mult , cu cat CNCCRCRC avea posibilitatea sa participe la audieri cu macar una dintre persoanele din conducere, implicata, sau alt reprezentant legal.
Astfel de tertipuri au fost utilizate in continuu de catre parati si au scopul deliberat de a distrage atentia de la gravitatea faptelor lor si a diminua, in timp efectele precum si convingerile celor care le-au constatat. In acest fel, Comisia de Disciplina, va constata caracterul elaborat, profesional, calificat al acestor fapte.
b) Data find participarea domnului Malureanu Doru la audieri, in calitate de membru al Comisiei de Disciplina, se creaza o situatie de incompatibilitate indubitabila, intrucat, domnia sa este in acelasi timp membru al CNCCRCRC si a votat decizii pe care noi le-am reclamat. Daca domnul Malureanu s-ar fi prezentat in calitate de reprezentant legal al clubului, acest lucru ar fi trebuit specificat in mod explicit, fapt care nu s-a intamplat. De subliniat faptul ca Regulamentul Comisiei de Disciplina prevede la pct.4. ca in cazul in care un membru al Comisiei cu drepturi depline, nu poate participa la solutionarea unei plangeri, acesta va fi inlocuit de catre un membru supleant, prin tragere la sorti, lucru care deasemeni nu s-a intamplat.
Chiar daca domnul Malureanu “s-a abtinut” de la vot (n.a.-a promis asta, dar cine mai crede in cuvantul celor de la CNCCRCRC), votul supleantului ar fi putut cantari esential in luarea deciziei (vezi pct.2 , al.3 din R.C.D.) . Prin urmare pct. 4 , din R.C.D. a fost incalcat.
c) Pct.11 din R.C.D. prevede ca data audierii, nu poate depasi 15 zile de la data punerii la posta a convocarii.
Apreciem ca situatia delicata, confuza in care a fost pusa astfel Comisia de Disciplina si deci A.Ch.R. se datoreaza acelorasi regizori Turculet si Babutan, si ca aceasta situatie a fost bine pregatita anterior. Dealtfel si cu ocazia audierilor din 01.12.2001 cei doi au procedat la fel.
5. Toate faptele enumerate in reclarnatia 137 (2006, incalca prevederile Art.3, pct.3 din Statutul A.Ch.R. intrucat prin faptuirea lor, CNCCRCRC nu respecta OG 26/2000; Art.21, lit.c, lit.h, pct.5, Art.23,pct.1, fara sa mai punem in discutie spiritul legii pe care vinovatii il maculeaza in modul cel mai josnic cu putinta.
Astfel:
- Adunarea generata a CNCCRCRC din 10.02.2001, nu alege (a se vedea art.21, lit.c din OG 26/2000)membrii Consiliului de Conducere, ci “voteaza direct, actul propunerii si consfatuirii adunarii generale consemnandu-se altfel decat prevede OG nr. 26, respectiv in afara adunarii generale, in mod penal, Babutan D. find numit direct de Turculet Vasile si exercitand efectiv functia de vicepresedinte inca inainte de “votarea” din 10.02.2001 (a se vedea convocatorul anexat, nesemnat de Turculet V < furt calificat>, decizia 71/8.01.2001).
- Art.21, lit. h, pct.5 din OG nr. 26/2000 prevede obligativitatea respectarii de catre toti membrii CNCCRCRC a statutului propriu. Deoarece acest statut este incalcat prin nerespectarea Art.14, Art.24 si Art.27 (a se vedea plangerea 137/2006) rezulta ca este incalcat Art.21, lit. h, pct.5 din OG 26/2000 si prin urmare si Art.3, pct.3 din Statutul A.Ch.R..
6. In plus CNCCRCRC (de fapt Vasile Turculet si Babutan D )incalca in mod direct Art.2, pct.1, din Statutul A.Ch.R. cu referire la conservarea, dezvoltarea si ameliorarea fondului canin de rasa din Romania, deoarece:
- Foloseste la monte exemplare respinse de la reproductie, respectiv cu muscatura in cleste, contrar prevederilor Standardului de rasa (Cezar de Calimani, Oituz, etc.) fapte dovedite de martori si extrem de usor de verificat in teren.
- In expozitiile de selectie (Prundu-Bargaului 2005, Bistrita -mai 2005) sunt admisi si chiar recomandati la reproductie, cainii sub varsta prevazuta de regulamentele de selectie (a se vedea demonstratia crescatorilor din A.Ch. Bistrita-Nasaud).
- In documentatia pentru omologarea C.R.C., propusa si transmisa de catre CNCCRCRC, A.Ch.R, au fost cuprinsi , contrar prevederilor F.C.I. exemplare cu nivel de consangvinizare neadmis sau rezultati din incest. Chiar daca aceasta documentatie a fost modificata ulterior si nu a produs efecte din punctul de vedere al omologarii , ea dovedeste incompetenta acestui club de a pune in opera prevederile Art. 2 , al.1, din Statutul A.Ch.R. respectiv de a conserva, dezvolta si ameliora fondul canin din aceasta rasa.
- CNCCRCRC promoveaza caini de tip molosoid. Acest lucru, rezulta cu claritate din Standardul de rasa propus in 2001 si aplicat ulterior, standard in care, carpatinul este descris ca fiind “lupoid -molosoid” contrar standardului prezentat la F.C.I. si contrar realitatii.
- Exemplare deosebit de valoaroase (Cimbru COR 11.01.2002) nu numai ca nu sunt utilizate in selectie, dar nici nu li s-au intocmit documente (DMF) pentru obtinerea actelor de origine, in timp ce pentru ceilalti frati din cuib (Codruta de Orhei), se solicita,( cu DMF ? Daca da, de cine este semnat acest DMF? Daca nu , de ce fara DMF ?).
De mentionat ca masculul Cimbru, avea sa fie arbitrat de peste 20 ori, obtinand de fiecare data calificativul “excelent” si in plus titlul de Ch si Ch L. Situatia acestui caine se repeta in foarte multe alte cazuri: Catalina, Andreea Marin, Suru, Caliman, etc..
O ancheta privind modul de obtinere a actelor de origine si semnatarii DMF-urilor pentru toti carpatinii care detin aceste documente prin CNCCRCRC, ar elucida pentru totdeauna acest subiect.
- Prin perceperea unor taxe insuportabile nemembrilor CNCCRCRC pentru examenele de selectie organizate, in conditiile in care in Romania numai acest club poate organiza aceste selectii, este tinut in afara actului de selectie 80 % din fondul canin de rasa.
- Prin excluderea ilegala a unui numar important de specialisti ai rasei din club, sunt ingradite drepturile de a contribui la o selectie stiintifica a acestora.
- Regulamentul de selectie pentru Obtinerea Dreptului de Reproductie pentru CRC regulament aplicat de facto pana la data respingerii lui de catre Consiliul Director al A.Ch.R., a produs efecte deoarece toate exemplarele apartinand proprietarilor ce nu fac parte din CNCCRCRC nu au participat la selectie.
Inchiderea Cartii de origine pentru aceasta rasa este inca o dovada de incompetenta din partea promotorilor acestui demers cat si una de rea credinta, fata de interesul national.

Domnule Presedinte,
Intrucat cele mentionate acum si in plangerea 137/2006 conduc in mod direct sau indirect, pe cale de consecinta, la incalcarea grosolana a Art.2 (1) si a Art.3, pct.3, din Statutul A.Ch.R. , va rugam sa propuneti Consiliului Director, retragerea recunoasterii CNCCRCRC de catre A.Ch.R., conform Art.19, alin.4, precum si inchiderea C.O.R. si interdictia de a participa la manifestarile organizate de AChR si asociatiile chinologice membre ale AChR a celor implicati (sanctiuni prevazute la Cap. V, art.21 din regulamentul COR) sau excluderea definitiva din chinologie a acestora, ca masuri disciplinare, responsabilitatea penala urmand sa fie stabilita de organismele in drept.

P.S. Ma simt obligat de circumstante, sa cornpletez , mai putin protocolar, cu un citat care, daca nu ar fi atat de potrivit ca prolog la “ Comedia Erorilor”, ar merita sa-l folosim ca motto in petitiile noastre catre A.Ch.R. , pana cand numele bolsevicului sau moluscoid autor, cântaret gonflat al puterii de ieri si al celei de azi, se va prelinge pentru totdeauna in odihnitorul anonimat “consideram ca a sosit momentul (n.a. - ah, de cate ori nu-si spun, flamande , aceste cuvinte, hienele !) sa redam A.Ch.R. si COR credibilitatea pierduta prin tolerarea si chiar incurajarea unor astfel de ilegalitati de catre cei care au condus pana nu demult chinologia romaneasca” .
“Curat murdar” as adauga eu. Nu stiu insa exact daca susnumitul b&atilde;die stie gusta, primavaraticii si picantii oximoroni , catalogati candva, intr-o adunare populara, la o sectie de drumuri nationale , cu sinceritate de cetatean simplu, drept “cuvinte rare”. Altminteri, pentru istorie fie zis, cei care “au condus” pana nu demult chinologia romaneasca il includ si pe el, chiar daca, preocupat pana peste cap cu “condusul” campaniei impotriva Subcomisiei pentru CRC , nu a avut timp sa participe la plivitul si pieptanatul dosarului de omologare , de maracinii “de Calimani”, “Codrisor” si “Carpathia”. Insa, cum se vede, a condus . Pedestrimea oportunista si lacoma , lasata pentru o clipa (istorica) de catre o minte lucida, ascunsa sub palarie vetusta, cu ochii in soare.
Cat it priveste pe obraznicul, instictualul si larvaticul Clytoridas Fetid de Carpathia) zis Bad , m&atilde;sc&atilde;rici - jucator cu penele (!) si ciripitor cu personatitate secund&atilde; de ajutor de molah acesta, a deasâvarsit “conservarea, dezvoltarea si ameliorarea” conceptelor de intrig&atilde; si rusine in chinologia noastra si n&atilde;dâjduim sa disparâ si el asa cum a aparut, intempestiv si fantomatic, absorbit de pamatuf, asemeni diavolestilor amulete de lut ale Dinastiei Dragonilor .....

Cu tristete, putin umor si speranta,
Drd.ing. G. BALAN
Piatra Neamt -03.03.06"

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mier Mai 26, 2010 1:35 pm

INCREDIBIL DAR ADEVARAT:
Iata dovada ca acest asazis club de la Bistrita a inselat atat statul roman prin incasarea ilegala de bani, prin nerespectarea regimului si legilor fiscale dar si prin neinregistrarea juridica a lui:

"Proces-Verbal AG 2000

PROCES - VERBAL

Incheiat azi 12.02.2000 cu ocazia Adunarii Cenerale a Clubului National pentru Caini de Rasa Ciobanesc Românesc Carpatin desfasurata in municipiul Bistrita.
Sunt prezenti 29 de membrii, din centrele Bistrita, Bucuresti, Deva, Oradea, Piatra-Neamt.
Din partea Asociatiei Chinologice Române sunt prezenti
D-l Petru Munteanu, presedintele A.Ch.R;
D-l ing. Cristian Stavarache — arbitru international;
D-l ing. Sorin Dragomir — arbitru international;
D-l ing. Marton Csaba,
care impreun&atilde; cu d-I. ing. Vasile Turculet presedintele CNCRCRC formeaza prezidiul Adunarii Generale.

In calitate de presedinte, d.1 Vasile Turculet declara deschise lucrarile Adunarii Generale si anunta ordinea de zi.
In continuare lucrarile Adunarii Generale vor fi conduse de d-l. Cristian Stavarache, care propune constituirea unui secretariat format din 2 membrii pentru redactarea procesului-verbal.
D-l Vasile Turculet propune pe d-na Ignatescu Ligia si pe d-l Ionete C&atilde;talin. Este supus Ia vot secretariatul si aprobat in unanimitate.
In continuare d-l Cristian Stavarache intreaba daca mai sunt si alte propuneri pentru ordinea de zi.
D-1 Gheorghe Balan, propune modificarea modului de functionare al COR pentru rasa CRC.
D-1 Vasile Iclenzan propune nominalizarea unui numar de 3 arbitrii care sa arbitreze CRC si aprobarea standardului CRC.
D-l Cornel Surla, propune alegerea in functii de conducere a specialistilor vechi, cu experienta in cresterea si selectia rasei CRC si tratarea ei la nivel national precum si achitarea cotizatiei la zi de catre toti membrii.
D-l Cristian Stavarache enumera actele necesare obtinerii personalitatii juridice de catre club. Acestea sunt: - cerere de inscriere la Tribunal, Statut in 5 exemplare, extras de cont, extras CF pentru spatiu, comitet de conducere, cenzor.Dupa epuizarea propunerilor, presedintele de sedinta supune la vot ordinea de zi completata cu propunerile facute, care este adoptata in unanimitate.
In continuare este invitat d-l Vasile Turculet sa prezinte Raportul de Activitate pentru perioada 14.03.1998 — 12.02.2000, raport aprobat in unanimitate de catre Adunarea Generala
Urmeaza apoi dezbaterile pe marginea raportului de activitate.
D-l. Cristian Stavarache mentioneaza ca:
- ar fi fost necesarä o statistica a cainilor selectionati si rezultatele obtinute de acestia. Tot domnia sa evidentiaza faptul ca de la prima expozitie care a avut loc Ia Bistrita in 15.03.1998 si pânä la ultima de la Piatra-Neamt din data de 11.12.1999 s-a facut un salt calitativ al cainilor, aparând exemplare tinere, omogene si de calitate;
- posesorii de caini au inteles ce inseamnä Carpatinii si si-au schimbat mentalitatea in ceea ce priveste aceasts rass.
- câinii sunt prezentati in ring corespunzator, de catre conducatorii lor care au castigat experients (depasind chiar unele manifestari de tip CAC sau CACIB;
nu trebuie asteptat mare ajutor din partea A.Ch.R. care are probleme financiare cat si de opinie cu privire la CRC;
- trebuie sa dispara competitia dintre crescatori;
- activitatea clubului de CRC in anul 1999 a fost mult superioarä celorlalte cluburi ale A.Ch.R.
D-l Cornel Surla mentioneaza ca:
- la Oradea s-au facut in 1999 , 3 actiuni. In cadrul CAC din aprilie si octombrie 1999 au fost invitati participanti din Gura Humorului si Bistrita. Dintre cainii proveniti din alte parti decit Bistrita, din 57 de câini prezenti doar 3 corespundeau standardului CRC. D-l Stavarache care arbitra Ciobanescul Românesc Carpatin a prezentat aceasta rasa publicului care a inceput sa inteleagä ce inseamnä CRC.
– - in centrul Oradea va continua actiunea de popularizare a Carpatinului;
- nu este destula operativitate in obtinerea actelor de origine.
Dup&atilde; aceste interventii d-l. Vasile Turculet prezinta Raportul financiar-contabil intocmit de doamna Matilda Gubesch care din motive obiective nu a putut fi prezenta.
Dupä prezentarea Raportului financiar-contabil, d-1. Cristian Stavarache precizeazä ca problemele financiar-contabile vor trebui puse la punct in viitoarea legislatura.
Tot d-l. Stavarache subliniaza ca Ia expozitia de selectie de la Bucuresti cupele si diplomele au fost puse la dispozitie de catre A.CH.R.
Raportul de Activitate si Raportul Financiar-Contabil au fost aprobate in unanimitate.
Aici se incheie prima parte a lucrarilor.
Dupa o pauzä de aproximativ o ora se trece la discutarea noului statut care a fost pus la dispozitia fiecarui membru inca de la inceputul lucrarilor.
Pentru operativitate d-l.Stavarache propune ca noul statut propus spre aprobare sa fie discutat punct cu punct iar la sfârsit aprobat in totalitate.
La Art.1 d-l. Gheorghe Balan propune schimbarea denumirii clubului din CNCRCRC in CIubul National aI Crescatorilor de Câini de Rasa Ciobanesc Românesc Carpatin, motivand ca este necesar ca in denumire sä se reflecte activitatea de baza a membrilor clubului.
Modificarea ceruta este aprobata in unanimitate.
Se prezinta Adunarii Generale forma noua a statutului conceputa dupa statutul initial aprobat in Adunarea Generala din 14.03.1998, cu o serie de modificari.
Noul statut se analizeaza articol cu articol, se aproba articolele individual, in unanimitate, iar la sfârsit tot statutul in totalitatea lui cu vot unanim.
In timpul dezbaterilor pe marginea Statutului, dl. Burdet V. isi cere permisiunea sa se retraga pentru a putea merge la serviciu.
Urmatorul punct pe ordinea de zi - Alegerile noului Consiliu de Conducere, a Biroului Executiv, a Comisiei de Disciplina si a cenzorului.
Pentru functia de Presedinte dl. Berbecaru Valeriu il propune pe dl. Turculet Vasile, iar dl. Iclenzan Vasile il propune pe dl. Balan Gheorghe.
In urma votului. dl. Turculet Vasile este reales in functia de presedinte cu 25 voturi pentru, 2 impotriva, o abtinere.
Pentru functia de vicepresedinte organizatoric dl. Vostinar Vasile il propune pe dl. Balan Gheorghe, iar dl. Aluas Ionuc pe dl. Ignatescu Gheorghe.
In urma votului dl. Balan Gheorghe este ales cu 18 voturi pentru, 5 impotriva si 5 abtineri.
Pentru functia de vicepresedinte chinotehnic dl. Balan Gheorghe i1 propune pe dl. Iclenzan Vasile si dl. Chivu Eugen pe dl. lgnatescu Gheorghe.
In urma votului, dl. Iclenzan Vasile este ales cu 18 voturi pentru, 2 impotriva si 8 abtineri.
Pentru functia de vicepresedinte economic dl. Turculet Vasile propune pe dl. Ignatescu Gheorghe si dl. Iclenzan Vasile pe dl. Rotaru Gabriel.
In urma votului a fost ales dl. Ignatescu Gheorghe cu 17 voturi pentru, 1 impotriva si 10 abtineri.
Pentru functiile de membrii ai Consiliului de Conducere au fost alesi Presedintii celor 5 cluburi zonale:
D1. Bilegan Dorin Presedinte Club Zonal I- Bistrita;
Dl. Ionete Catalin Presedinte Club Zonal II — Bucuresti;
Dl. Rotaru Gabriel Presedinte Club Zonal III- Neamt;
Dl. Baicu Calin Presedinte Club Zonal IV- Deva;
Dl. Surla loan Corneliu Presedinte Club Zonal V- Oradea.
Pentru Comisia de Disciplina au fost propusi de catre dl. Rotaru Gabriel dl. Rusu Dorel, dl. Chivu Eugen si dl. Berbecaru Valeriu care au fost votati in unanimitate.
Pentru functia de cenzor a fost reales in unanimitate dl. Cârlejan Vasile.
La sugestia dl. Stavarache de a fi nominalizati 3 arbitrii care sa arbitreze CRC-ul atat in expozitiile de club cat si in CAC-uri. dl. Chivu Eugen propune pe: dl. Munteanu Petru, dl. Stavarache Cristian si dl. Dragomir Sorin, care sunt votati in unanimitate.

La propunerea d-lui presedinte al A.Ch.R., Petru Munteanu este acceptat in unanimitate pe lista de arbitrii si dl. Milivoi Urosevici, arbitru international, originar din Serbia, cu conditia sa arbitreze insotit de unul din cei trei arbitrii mentionati mai sus.
La capitolul Diverse, dl. Cristian Stavarache propune ca in cadrul Biroului Executiv, sa fie analizate, elaborate si aprobate urmatoarele reglementari:
- taxa de participare a C.R.C. in expozitii;
- regulamentul de selectie al clubului;
- regulamentul expozitional al clubului;
- infiintarea Cartii de Origine pe principiul COR pentru C.R.C. la nivelul clubului;
- intocmirea documentatiei catre F.C.I. cu certificate de origine cat mai complete;
- elaborarea fiselor de selectie;
- elaborarea unui program pe calculator in vederea efectuarii de monte dirijate;
– o inventariere exacta a cainilor si efectuarea de masuratori complete asupra lor.
Petru Munteanu supune la vot problemele enumerate mai sus pe
care Adunarea Generala le voteaza in unanimitate.
De asemenea, domnia sa aduce in discutie expozitia canina a raselor nationale neomologate care va avea loc in luna octombrie la Zagreb, cu participarea a celor mai buni 10 câini C.R.C., insistând pe respectarea punerii in aplicare a propunerilor d-lui Stavarache.
In continuare, dl. Turculet propune eliminarea din actualul proiect de standard pentru C.R.C. aprobat in 16.01.1999 a “muscäturii in cleste”, propunere aprobata in unanimitate.
In acest sens, clubul va informa in scris A.Ch.R. in vederea operarii modificarii in standard.
Referitor Ia expozitia de selectie anuntata in calendarul expozitional pentru anul 2000 al A.Ch.R., membrii prezenti declara cä sunt de acord cu mentinerea datei si promit ca vor face totul ca aceastä expozitie sa se desfasoare la un nivel ridicat.

PRESEDINTE
Ing. Turculet Vasile

SECRETARIAT,
Jgnatescu Ligia-Maria
Ionete Catalin"

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mier Mai 26, 2010 1:37 pm

Si iata cum fals, incalcari ale propriilor regulamente, etc s-a "nascut" o asazisa rasa carpatina!!!

"Crescatorii de C.R.C. din ACh B-N - 05.01.06


--------------------------------------------------------------------------------

ASOCIATIA CHINOLOGICA BISTRITA – NASAUD
Bistrita, Cod 4400, Str.Piata Mica, Nr.12, Tel/Fax:0263 218996
Mobil:0740 027386; as_chin_bn@inel.ro
CF 14797641; Nr.cont: RO85BRDE060 SV01096630600
deschis la BRD Bistrita

Catre: Consiliul Director al Asociatiei Chinologice Romane
In atentia
Presedintelui A.Ch.R. Dl. CRISTIAN STEFANESCU
Colegiul de Arbitri
Comisia de Disciplina a A.Ch.R.
Conducerea C.O.R.

Prin prezenta, crescatorii de caini de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin din cadrul Asociatiei Chinologice Bistrita-Nasaud, dorim sa tragem un semnal de alarma si sa va aducem in atentie gravele ilegalitati comise de catre Clubul National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, (C.N.C.C.R.C.R.C.) –cu sediul in Bistrita.

In primul rand, C.N.C.C.R.C.R.C. este NESTATUTAR, functionand in afara legii inca din 10.02.2001, acest fapt este certificat de catre hotarirea COMISIEI DE DISCIPLINA a Asocitiei Chinologice Romana din data de 01.12.2001.
Pentru conformitate anexam un exemplar A Hotaririi emise de catre Comisia de Disciplina a A.Ch.R.
In urma concluziilor trase, Comisia de Disciplina a A.Ch.R CONSTATA ca Adunarea Generala din 10.02.2001 nu a fost convocata statutar si astfel TOATE HOTARIRILE Adunarii Generale din 10.02.2001 SUNT NESTATUTARE.
De mentionat este faptul ca, in acea Adunare generala din 10.02.2001 au fost votati noii membrii ai Consiliului de Conducere si ai Comisiei de Disciplina a C.N.C.C.R.C.R.C.. Atunci a fost votat Babutan Dan in functia de vicepresedinte organizatoric!! a C.N.C.C.R.C.R.C., acesta avind pina la aceea data statut interimar, numit si in aceasta functie de un Consiliu Director INCOMPLET, 3 (trei) membrii convocati dintr-un numar 8 (opt) !!membrii. Mai mult, Adunare generala din 10.02.2001 fiind NESATUTARA, hotaririle sale sunt NULE DE DREPT!!

Aceasta nu a impiedicat C.N.C.C.R.C.R.C in structura (ilegala) !! amintita anterior sa elaboreze in anul 2001 !!.“Regulamentul de Selectie Pentru Acordarea Dreptului de Reproductie Cainilor de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin “, regulament adoptat in Sedinta Consiliului Director al C.N.C.C.R.C.R.C. din 08.06.2001 si modificat la data de 08.03.2004 in conformitate cu prev.art.23, lit.c din statutul C.N.C.C.R.C.R.C., art.4.lit.a din Regulamentul C.O.R. si Procedura de acceptare a noilor rase canine de catre F.C.I. aprobata in A.G. a F.C.I., Bruxeles, la 30-31 mai 1995, si aprobat in sedinta Consiliului Director al A.Ch.R din 12.11.2005.

Desi a primit girul Consiliului Director A.Ch.R., acest regulament prin alcatuirea si prevederile lui ADUCE GRAVE PREJUDICII RASEI.
La punctul 5.1. Evaluari, se prevede ca exemplarele vor fi evaluate cu APT PENTRU REPRODUCTIE (R+) , chiar si cele cu lipsa dentitie!!- - alineatul 3, “ lipsa a unu sau doi premolari 1”

Acest defect grav nu este penalizat de catre C.N.C.C.R.C.R.C., deoarece membrii conducerii C.N.C.C.R.C.R.C. au obtinut produsi cu acest defect si insista ca acesti caini sa poata fi promovati.
Adevaratii CRESCATORI de caini de RASA Ciobanesc Romanesc Carpatin din cadrul Asociatiei Chinologice Bistrita-Nasaud, si nu numai, NU VOR PROMOVA si NU VOR FOLOSI in munca de SELECTIE, caini care au LIPSA dentitia (nici macar un dinte) !!
Ideea, crezul pe care ne bazam este ca, un standard trebuie sa reflecte imaginea cainelui ideal si astfel nu putem accepta ca selectia unei rase endemice, rustice sa porneasca din start cu acceptarea unor defecte grave, cu atit mai mult, cand stim ca aceasta “derogare” a fost facuta pentru a face loc unor exemplare apartinind, anumitor “crescatori”, reprezentatanti ai C.N.C.C.R.C.R.C..
Este lesne de inteles la ideea si sub presiune cui a fost acceptat un asemenea punct in STANDARD.

C.N.C.C.R.C.R.C, prin conducerea sa, (aceeasi din 2001) se erijeaza in “singurii capabili” sa se ocupe de SELECTIA, PROMOVAREA si AMELIORAREA rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin, sustinand prin elaborarea “Regulamentului de Selectie Pentru Acordarea Dreptului de Reproductie Cainilor de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin” si prezentarea lui, ca au exclusivitate in acest sens, pretinzind ca acest drept le-a fost conferit de catre Asociatia Chinologica Romana.
Supunem spre atentie si analiza punctul 7.-Inregistrarea in Cartea de origine, -din amintitul Regulament- care sustine : “ Vor fi inregistrati in Cartea de origine numai puii proveniti din parinti care au primit dreptul de reproductie in conformitate cu prezentul regulament.”
Intrebarea si nedumerirea care planeaza asupra acestei prezentari este: Care CARTE DE ORIGINE ?? Cartea de Origine Romana sau Cartea de origine a clubului in cauza?? Fiind stiut faptul ca, C.N.C.C.R.C.R.C. au o CARTE de origine PROPRIE (COCN) !!
Noi consideram, ca aceasta prezentare ambigua si hilara, sub forma “Carte de origine” …... si atit, fara a specifica cui apartine, este facuta cu scopul de a induce in eroare si de a pune presiune asupra crescatorilor de Ciobanesc Romanesc Carpatin.
Daca notiunile “Carte de origine”, “interdictie de acces la cartea de origine”, “certificat de origine”, “act de origine” utilizate in mod repetat in acest Regulament de selectie, la art.3, art.4 si art.7, SE REFERA la cartea de origine a clubului C.N.C.C.R.C.R.C.-COCN!!, atunci acest regulament nu afecteaza crescatorii care recunosc ca singura carte de origine valabila C.O.R.-a A.Ch.R., dar existenta unei astfel de “structuri”-COCN !!- trebuie sa ridice mari semne de intrebare Consiliului Director a A.Ch.R.!!
Daca aceleasi notiuni “Carte de origine”, “interdictie de acces la cartea de origine”, “certificat de origine”, “act de origine” utilizate in mod repetat in acest Regulament de selectie, la art.3, art.4 si art.7, emis de catre C.N.C.C.R.C.R.C., se refera la C.O.R. !!, atunci de ce nu este specificat clar in acest regulament -Carte de origine ROMANA!!

Aceasta formulare “acte de origine”… si atit, nu a fost o scapare, ci a fost in mod intentionat utilizata pentru ca, conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. sa o poata folosi dupa bunul plac, astfel notiunea “acte de origine” sa poata include acte eliberate de catre oricine –COCN!!, dar aceeasi notiune “acte de origine” sa se refere la C.O.R. …..cind e vorba de a impune restrictii celorlalti crescatori din afara C.N.C.C.R.C.R.C.!!

Daca INTRADEVAR acest regulament conditioneaza inscrierea in Cartea de origine Romana C.O.R., prin specificarea ca acest regulament a fost modificat conform art.4 lit.a din Regulamentul C.O.R. – (ACEASTA FIIND SINGURA DATA CIND SE SPECIFICA CLAR C.O.R.) ,

Citam din Regulamentul C.O.R., la care se face referire “ TIMID “ in regulamentul de selectie emis de C.N.C.C.R.C.R.C.-si anume:
“Art.4 Inscrierea oricarui exemplar in C.O.R. se poate efectua doar intr-una dintre urmatoarele modalitati:

Ca descendent-registrul A.

a) Cu titlu de descendent-pentru puii rezultati din genitori inscrisi deja in C.O.R., facand parte din aceeasi rasa si care sunt acceptati ca reproducatori in conditiile stabilite de Cluburile de rasa si aprobate de Consiliul Director.”

Se prevede clar ca inscrierea in C.O.R. se poate efectua DOAR –PENTRU PUII REZULTATI DIN GENITORI INSCRISI DEJA IN C.O.R.!!
Rezulta ca, acest regulament se aplica doar pentru exemplarele cu acte de origine C.O.R.!!
Se pare ca, conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., nu recunoaste Regulamentul C.O.R. si considera ca prevederile acestuia nu se aplica si pentru exemplarele produse de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., ?!?!?!? din moment ce, chiar vicepresedintele C.N.C.C.R.C.R.C.- Babutan Dan Adrian, ELIBEREAZA “ACTE de origine” produsilor obtinuti....COCN!!

Acestea spuse ne intrebam, cum de o structura ca C.N.C.C.R.C.R.C., avind o conducere AUTOinscaunata prin FRAUDA si ABUZ, aflata in ILEGALITATE, o conducerea care nu recunoaste Comisia de Disciplina a A.Ch.R., o conducere care NU recunoaste C.O.R. si emite “acte de origine” FALSE (COCN) , SFIDAND A.Ch.R., are pretentia de a impune restrictii tuturor crescatorilor de Ciobanesc Romanesc Carpatin din tara.?!?!?!?!

C.N.C.C.R.C.R.C. doreste sa impuna restrictii in special celor care
s-au saturat de masinatiunile conducerii C.N.C.C.R.C.R.C., celor ce refuza sa participe la asemenea ilegalitati, celor care refuza sa isi “procure” acte COCN!! pentru puii rezultati, celor care au fost indepartati tocmai pentru ca au avut “nerusinarea”sa conteste asemenea practici, celor indepartati pentru simplul motiv ca ar fi putut umbrii imaginea de “singurul specialist” a presedintelui C.N.C.C.R.C.R.C., celor care nu accepta sa fie utilizati in interesul personal si de grup a conducerii C.N.C.C.R.C.R.C., etc, …. pentru ca tocmai acestora le este “dedicat” acest regulament !!
Cei care refuza sa participe la ilegalitatile conducerii C.N.C.C.R.C.R.C. nu sunt putini. Tocmai de aceea la expoztiile de club organizate de C.N.C.C.R.C.R.C. participa aceeasi detinatori si crescatori in numar mult mai mic fata de cei (altii) care participa la expozitiile CAC organizate de catre Asociatia Chinologica Bistrita-Nasaud.
Exemplarele numeroase, tipice, reprezentative pentru rasa sunt detinute de catre crescatorii din afara clubului C.N.C.C.R.C.R.C. si care refuza sa participe la “mascarada” organizata de C.N.C.C.R.C.R.C.
Acest fapt reiese din numarul mare de exemplare de caini de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin inscrise la expozitia CAC -Bistrita din 15.05.2005, aproape 100 de exemplare, iar clubul ”national” a inregistrat o participare de 3 ori mai MICA !! la expozitia de club desfasurata la aceeasi data 15.05.2005. si in aceeasi locatie.

Lasind la o parte absurdele pretentii emise de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., dorim sa DEZBATEM acest “Regulament de Selectie Pentru Acordarea Dreptului de Reproductie Cainilor de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin” care prezinta conditiile ce trebuie sa fie indeplinite de catre exemplarele canine pentru a primi dreptul de reproductie si sa aratam modul in care acest regulament este INCALCAT GRAV SI REPETAT chiar de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. !!
Articolului 4. din amintitul regulament prevede: “La selectie vor fi admisi numai caini din rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin aflati in evidenta C.N.C.C.R.C.R.C. sau a asociatilor teritoriale A.Ch.R., care au implinit cel putin 12 luni, poseda certificat de origine si pot fi identificati pe baza numarului de tatuaj si/sau microcipului”

Acest Regulament ESTE INCALCAT GRAV, chiar de catre Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., chiar de cei care l-au elaborat, chiar de catre cei care ar trebui sa urmareasca respectarea lui, incalcat si NU DE PUTINE ORI.!!
Astfel:
Reprezentantii C.N.C.C.R.C.R.C., au incalcat acest regulament prin inscrierea la “Examenul de selectie” din 27.03.2004 –desfasurat la Bistrita, a unui exemplar care avea varsta SUB 12 luni, pe care il prezentam in continuare cu numarul de concurs, respectiv -13. Hector de Carpathia-1516-03/CRC varsta 11 LUNI si 29 zile (la data desfasurarii examenului de selectie) .
Astfel, SERIA incalcarilor grave a regulamentului a fost inaugurata chiar de catre vicepresedintele organizatoric al C.N.C.C.R.C.R.C., Babutan Dan Adrian- incalcare “necesara si binevenita” deoarece exemplarul in cauza este produs si detinut de acesta.
Deasemenea la aceeasi expozitie a primit drept de reproductie un exemplar care nu a fost prezent!!- Emi COR/RA 1435-02/CRC, care dupa cum se poate observa, NU APARE in catalogul expozitiei, dar care apare in Raportul de concurs, ……cu numarul de concurs aferent unui alt exemplar prezent.!!
Probabil ca, conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. se ghideaza dupa regula ca: “daca noi conducem, putem face orice” si astfel cu prima ocazie, conducerea clubului a RECIDIVAT in incalcarea regulamentului prin inscrierea la “Examenul de selectie” din 15.05.2005 –desfasurat la Bistrita, un numar de 8 EXEMPLARE care aveau varsta SUB 12 luni si pe care le prezentam, in ordinea numerelor de concurs, astfel:
1. Lotru -COCN 0136-04!! - varsta 11 LUNI si 18 zile!!
2. Gino de Codrisor-COCN 0146-04!! - varsta 11 LUNI si 19 zile!!
4. Dudu de Cristesti- COCN 0154-04!! - varsta 11 LUNI si 23 zile!!
5. Geo de Codrisor-COCN 0149-04!! -varsta 11 LUNI si 19 zile!!
9. Diana de Cristesti-COCN 0156-04!! - varsta 11 LUNI si 23 zile!!
11.Dia de Dealu Negru-COCN 0174-04!!- varsta 10 LUNI si 5 zile!!
13.Gina de Codrisor-COCN 0152-04!! -varsta 11 LUNI si 19 zile!!
15.Lina- COCN 0137-04!! -varsta 11 LUNI si 18 zile!!

Acest fapt reiese din catalogul expozitiei pe care il anexam.

Aceeasi INCALCARE GRAVA a regulamentului de selectie, DEVENITA probabil REGULA, S-A PRODUS si la “Expozitia de Club si Selectie” din 29.10.2005 desfasurata la Prundu Bargaului, prin inscrierea unui alt exemplar care nu intrunea aceasta conditie ELEMENTARA

3. Sogun de Calimani-COCN 0192-04!! -varsta 11 luni si 17 zile !!
Prin INSCRIEREA la selectie a unor exemplare care nu aveau virsta MINIMA corespunzatoare (12 luni) , Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. a INCALCAT -Art.1 si Art.3, din Regulamentul de selectie pentru acordarea dreptului de reproducator cainilor de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, regulament adoptat in Sedinta Consiliului Director al C.N.C.C.R.C.R.C. din 08.06.2001 si modificat la data de 08.03.2004 in conformitate cu prev.art.23, lit.c din statutul C.N.C.C.R.C.R.C., art.4.lit.a din Regulamentul C.O.R.!!

Prin PREZENTAREA unor exemplare care nu aveau virsta MINIMA corespunzatoare (12 luni) , Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. a INCALCAT -Artic.4 din Regulamentul de selectie pentru acordarea dreptului de reproducator cainilor de rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin.!!

Oare ce ii mina pe acesti conducatori ai acestui club, oare ce considerente IMPORTANTE PT RASA au stat la baza, inscrierii, participarii si acordarii dreptului de reproducator unor exemplare cu virsta de 10 luni ??. Poate ca, cainele trebuia prezentat la Examenul de selectie la o virsta frageda, pentru ca la varsta de 16 luni de exemplu, ar fi fost mai implinit (a se citi MOLOSSOID -atipic) , sau poate ca GRABA de a scoate pui, CASTIGUL IMEDIAT BANESC e mai presus de orice GRIJA FATA DE RASA. !!

Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. a incalcat inca o data si repetat cu fiecare ocazie Articolul 4. din amintitul Regulamentul de Selectie prin inscrierea si prezentarea la Examenele de selectie organizate, a unor exemplare FARA Certificat de origine, eliberat de C.O.R.. !!
Astfel, la “Examenul de selectie” din 26.03.2005 –desfasurat la Bistrita, au fost inscrise un numar de 21 exemplare FARA ACTE DE ORIGINE dintr-un total de 42 de exemplare inscrise.
1. Hotar de Retezat -COCN 0088-04!!
3.Corbu de Dealu Negru-COCN 0174-04!!
4.Bachus de Dealu Negru-COCN 0063-04!!
5. Jocker de Carpathia-COCN 0041-03!!
6. Elton -COCN 0022-03!!
7.Centaurus Baraitan -COCN 0052-03!!
8.Nucet de Calimani-COCN 0013-03!!
9.Orman de Calimani-COCN 0036-03!!
10.Oituz de Calimani-COCN 0034-03!!
11.Cerberus Astor-COCN 0001-03!!
19.Armina de Valea Ghinzii-COCN 0107-04!!
20.Colina de Dealu Negru-COCN 0071-03!!
21.Cimbra de Dealu Negru-COCN 0070-03!!
22.Cerberus Cleo-COCN 0019-03!!
23.Edna-COCN 0100-04!!
24.Oana de Calimani-COCN 0037-03!!
25.Pata de Calimani-COCN 0058-03!!
26.Jelly de Carpathia-COCN 0043-03!!
27.Jolly de Carpathia-COCN 0044-03!!
28.Junny de Carpathia-COCN 0045-03!!
29.Cerberus Anca-COCN 0002-03!!

Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. RECIDIVEAZA in incalcarea propriului regulament, cu prima ocazie - “Examenul de selectie” din 15.05.2005 –desfasurat la Bistrita, unde au fost inscrise un numar de 19 exemplare FARA ACTE DE ORIGINE dintr-un total de 22 de exemplare inscrise.
1. Lotru -COCN 0136-04!!
2. Gino de Codrisor-COCN 0146-04!!
3. Laur de Carpathia-COCN 0108-04!!
4. Dudu de Cristesti- COCN 0154-04!!
5. Geo de Codrisor-COCN 0149-04!!
7. Lana de Carpathia-COCN 0111-04!!
8. Lara de Carpathia-COCN 0112-04!!
8* Lina de Carpathia-COCN 0113-04!!
9. Diana de Cristesti-COCN 0156-04!!
10.Rodna de Calimani-COCN 0126-04!!
11.Dia de Dealu Negru-COCN 0174-04!!
12.Carla de Cristesti-COCN 0132-04!!
13.Gina de Codrisor-COCN 0152-04!!
14.Rusca de Calimani-COCN 0128-04!!
15.Lina- COCN 0137-04!!
16.Jelly de Carpathia-COCN 0043-03!!
17.Biana de Dealu Negru-COCN 0065-03!!
18.Colina de Dealu Negru-COCN 0070-03!!

INCALCAREA art.4 din regulamentul de selectie, DEVINE REGULA si este din nou aplicata cu prima ocazie, prin inscrierea la “Examenul de selectie” din 29.10.2005 –desfasurat la Prundu Bargaului, a unui numar de 4 exemplare FARA ACTE DE ORIGINE dintr-un total
(impresionant) de 4 de exemplare inscrise.
1. Centaurus Corbu- COCN 0187-04!!
2. Centaurus Caval- COCN 0184-04!!
3. Sogun de Calimani-COCN 0192-04!!
4. Lotru -COCN 0136-04!!

ATENTIE!
Toate aceste exemplare NU DETIN ACTE DE ORIGINE eliberate de catre C.O.R.!! Aceste “acte” sunt eliberate de imprimanta vicepresedintelui C.N.C.C.R.C.R.C., Babutan Dan Adrian!!Ne intrebam atunci, pe cind vom inregistra participanti la aceste Examene de selectie, avind “acte” eliberate de Osiceanu, !! pe cind vom inregistra asemenea participanti in expozitiile CAC, sau CACIB ??
Daca Osiceanu, ignora structura A.Ch.R., macar el nu face parte din acest organism, dar atunci ce putem spune despre C.N.C.C.R.C.R.C. care are un “reprezentant” chiar in conducerea A.Ch.R.?!?!?!?!

Acceptind asemenea comportament, A.Ch.R. face cea mai GRAVA EROARE din istoria chinologiei romane. Soarta Ciobanescului Romanesc Carpatin este pe cale sa fie lasata la discretia si in interesul unor impostori!!

Incapacitatea conducerii C.N.C.C.R.C.R.C. de a realiza o munca de selectie in scopul ameliorarii si fixarii rasei in vederea omologarii definitive, este dovedita inca odata prin utilizarea la reproductie a unor exemplare cu defecte eliminatorii conform standardului rasei inaintat la F.C.I si a regulamentului de selectie elaborat de catre C.N.C.C.R.C.R.C.
Astfel, cainele Cezar de Calimani COR/RA 748-00/CRC, exemplar cu muscatura in cleste, caine respins de la arbitraj, (eliminat din ring) la expozitia de la Oradea din 2001, prezentat din nou si deasemenea eliminat din ring la Expozitia de Club din 30.03.2002 desfasurata la Bistrita, este utilizat pentru “ameliorarea rasei”, cu femele ca:-Daina de Calimani rezultand cuibul din 15.07.2000 -Crin de Carpathia, Crina de Carpathia, etc.
-M-Dora -rezultand cuibul din 22.04.2002-Laur de Calimani, etc
-Agata -rezultand cuibul din 21.08.2002-Bucura de Carpathia, etc.

Utilizat chiar si in anul 2004 !! cu Deva de Calimani- rezultand cuibul din 12.04.2004. - Lana de Carpathia, Lina de Carpathia, Lara de Carpathia, Laur de Carpathia, Lord de Carpathia, etc.
Ca atare, caine RESPINS DE LA REPRODUCTIE, este UTILIZAT in continuare in munca de selectie, de catre “specialistii” C.N.C.C.R.C.R.C., contrar art.5.1 din Regulamentul de selectie si contrar standardului rasei.!!
Munca “profesionista” de “selectie” este continuata sub indrumarea conducerii C.N.C.C.R.C.R.C, in aceasi directie si in acelasi mod.
Astfel in anul 2005 un alt exemplar, prezentind acelasi defect eliminatoriu de la reproductie, Oituz de Calimani COCN 0034-03 !! (carte de origine??) -caine cu muscatura in cleste!! este utilizat INTENSIV la reproductie, la recomandarea insistenta pina la impunere membrilor, de catre conducerea acestui club. De ce s-a ajuns la promovarea unui asemenea exemplar?? Pentru ca “unicul specialist” doreste cu disperare sa-i mearga “linia” mai departe …… chiar daca e cu muscatura in cleste!!

Oituz de Calimani COCN 0034-03!! la expozitiile specifice clubului a primit calificative maxime, Exc I, CAC la Expozitia de club!! din 26.03.2005-Bistrita, deasemenea “Apt Reproductie R+” la Examenul de selectie !!din aceeasi data, pentru ca acelasi caine prezentat in expozitia CAC din 15.05.2005-Bistrita, sa fie eliminat din ring!! - acelasi defect: muscatura in cleste.!! (si pe buna dreptate) .
La pronuntarea arbitrului si eliminarea cainelui din ring, conducatorii clubului C.N.C.C.R.C.R.C., respectiv presedintele Turculet Vasile si vicepresedintele organizatoric Babutan Dan Adrian au navalit in ring, incercand sa forteze arbitrul ca sa-si modifice decizia.!!
Acelasi Babutan Dan Adrian a fost delegat din partea A.Ch.R., la respectiva expozitie!!
Ne intrebam oare, in ce calitate a intrat Babutan Dan Adrian in ring, in calitate de vicepresedinte organizatoric al clubului C.N.C.C.R.C.R.C. sau ca vicepresedinte organizatoric al A.Ch.R.??!!
Iar in calitatea de delegat a A.Ch.R a informat Conducerea A.Ch.R cu privire la acest incident ??
Un alt fapt deasemenea in afara normelor de conduita chinologica, a fost inregistrat la acelasi ring in care arbitrul oficiant a fost luat la intrebari de catre Secretarul C.N.C.C.R.C.R.C.- Ignatescu Ligia, care a intrat in ring si s-a asezat la masa de secretariat desi exista o secretara de ring desemnata.
In momentul in care arbitrul semna foile de arbitraj, Ignatescu Ligia l-a intrebat de ce acorda titlul de RPJ unui caine fara pedigree. Arbitrul i-a raspuns ca - “a arbitrat cainele si nu pedigree-ul acestuia”.
De mentionat ca acel exemplar tipic-pe nume Barsan era si este deosebit de valoros, aprecierea fiind justa din partea arbitrului.
Va intrebam, in asemenea situatie, care sunt sanctiunile care se impun? Sau aceste persoane fiind conducatori ai C.N.C.C.R.C.R.C, nu pot fi sanctionate ?
Cu privire la aceste incidente pot depune marturie, Comisarul de ring, Secretarul de ring si un numar mare de crescatori aflati in ring cit si pe margine, fiind martorii acestor comportamente grave.

Pentru ca circul sa fie complet acest exemplar Oituz de Calimani COCN 0034-03!! a fost prezentat la expozitia de Club a C.N.C.C.R.C.R.C. desfasurata in aceeasi zi in aceeasi locatie!!, cu putin timp DUPA EXCLUDEREA de la CAC.!!
Stupoare pentru toti crescatorii participanti, exemplarul cu muscatura in cleste obtine la Expozitia de club, ExcI.?!?!
Este clar ca, la Expozitiile de club acordarea calificativelor si titlurilor se face pe baza altor criterii!! stiute numai de conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., dar care nu tin cont de standard.

Aceluiasi exemplar Oituz de Calimani COCN 0034-03!!, dupa eliminarea din ring din 15.05.2005, i s-a preschimbat “pedigree-ul” COCN!! de catre C.O.R. la insistentele vicepresedintelui organizatoric Babutan Dan !! Preschimbarea fiind necesara pentru obtinerea de acte C.O.R. pentru noul cuib obtinut din acest mascul. Monta a fost facuta la recomandarea si inpunerea lui Babutan Dan !!
Inca o data Regulamentul C.O.R. nu se aplica si pentru conducerea C.N.C.C.R.C.R.C!!

Un alt exemplar cu muscatura in cleste este si Centaurus Baltag- COCN 0051-03!!, mascul care are si aspect atipic, molossoid.
Conform standardului rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin si art.5.1. din Regulamentul de selectie, trebuie ELIMINATE de la reproductie exemplarele clar atipice, cu aspect ce aminteste de acela al MOLOSSOIZILOR.
Dar, in loc sa elimine de la reproductie acele exemplare, conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. le FOLOSESTE si le PROMOVEAZA.

Astfel, la insistentele presedintelui clubului se PROMOVEAZA si UTILIZEAZA la reproductie si alte exemplare clar atipice, MOLOSSOIDE ca :
-MAX -RA 422-99/CRC, exemplar de tip MOLOSSOID evident!!-dat afara de la expozitii, dar care a fost folosit la “ameliorarea” rasei (crede specialistul C.N.C.C.R.C.R.C) prin montarea unui numar mare de femele ca:
-Brandusa- rezultand cuibul din 05.09.2000 -Brus de Calimani, Bella de Calimani, Bruna de Calimani, Bianca de Calimani, Bilca de Calimani, Bastos de Calimani, etc
-M-Dora -rezultand cuibul din 10.06.2000-Falnic de Calimani, etc
-Dorna -rezultand cuibul din 27.03.2000-Codrut, etc
-Aluna de Bistrita- rezultand cuibul din 05.01.2001 -Diana de Calimani, Dor de Calimani, Duca de Calimani, etc

In categoria exemplarelor molossoide obtinute si promovate se inscriu:
-Baraitan de Calimani-COR/RA 575-00/CRC-dat afara din expozitia de la Sibiu 2001 (unde a fost prezentat chiar de proprietarul acestuia Babutan Dan) -mascul evident MOLOSSOID!!
-Emir de Codrisor 1439-03/CRC, un alt mascul MOLOSSOID
-Centaurus Corbu- COCN 0187-04!! mascul MOLOSSOID care a primit Apt reproductie in data de 29.10.2005-la Prundu Bargaului!! ; care este produsul aceleiasi monte (cu rezultate dezastruoase) repetata probabil la nesfarsit :Gorun de Calimani-Iris de Calimani

Un alt defect eliminatoriu conform standardului rasei este “culoarea maron, tigrat, galbena sau baltat cu aceste culori”.
Dar pentru conducatorii C.N.C.C.R.C.R.C. nici asemenea defecte NU CONTEAZA, ca atare promoveaza si utilizeaza la reproductie exemplare ca:
-Madalin Rucar mascul de culoare GALBENA care mai mult este un exemplar FARA ascendenta cunoscuta !!
Acest Madalin Rucar a montat femele ca:
-M-Dora- rezultand cuibul din 09.08.2003 –Nucet de Calimani -COCN!!
-Doina de Calimani- rezultand cuibul din 04.09.2003 –Oituz de Calimani, Orman de Calimani, Oana de Calimani -COCN!!
-Jeni de Calimani -rezultand cuibul din 29.04.2004 -Carla de Cristesti, etc.
-Apsa -rezultand cuibul din 22.05.2004 -Diana de Cristesti, Dudu de Cristesti, etc- COCN!!

Un alt exemplar de culoare Galbena promovat de catre C.N.C.C.R.C.R.C., este ANA COR/RA 584-00/CRC exemplar “Campion Romania” !?!? aflat in proprietate lui Platon Florin, membru a C.N.C.C.R.C.R.C., membru care doreste sa devina Arbitru a acestei rase si care ca un “bun cunoscator a rasei” promoveaza si alte exemplare atipice ca Edi 1144-02/CRC, mascul mic de statura, CU O OSATURA FINA-Defect de EXCLUDERE de la reproductie, cu cap ciudat atipic, cu coada purtata pe spate, etc. dar care promovat “corespunzator” a ajuns si el “Campion Romania”!?!?!. Acest candidat de arbitru, fiind in perioada de pregatirea a asistat la arbitrajele de la CACIB- CAC din 03-04.09.2005 desfasurate la Tg. Mures, unde au fost prezente si arbitrate exemplare aflate in proprietatea lui !!.
Astfel la CACIB-ul din 03.09.2005, clasa Campion a fost inscris si arbitrat masculul Edi 1144-02/CRC. Arbitrajul efectuat de catre arbitrul Szabo Sandor, a fost supravegheat de pe marginea ringului de catre Babutan Dan Adrian care, la aparitia unui astfel de mascul la clasa “Campion” L-A AVERTIZAT pe arbitrul in cauza in limba maghiara, ca “acest mascul trebuie sa cistige si ca sa nu uite ca este in Romania”!!
Arbitrul in cauza a acordat titlul exemplarului atipic din respect, dupa cum a afirmat dupa incheierea arbitrajului.
Din respect pentru cine?? Cu siguranta nu pentru RASA !!
Probabil ca, Babutan Dan si-a permis sa i se adreseze in acest mod arbitrului din calitatea de Delegat A.CH.R. pe care a avut-o la respectiva expozitie si membru a Comisiei de contestatii!!
Probabil ca asa intelege Babutan Dan ca trebuie promovate rasele nationale, (prin exemplare cu defecte de EXCUDERE-la clasa Campion) si ca asa trebuie sa reprezinte imaginea chinologiei romane in fata arbitrilor internationali prezenti si nu numai !!
Cu privire la aceste fapte pot depune marturie un numar de crescatori si iubitori ai rasei aflati pe marginea ringului, la respectiva manifestare.

Acelasi candidat de arbitru Platon Florin, a reusit sa dubleze calitatea de Asistent de arbitru cu cea de handler, prezentant in ring un exemplar, in acelasi timp in care era si Asistent de ring!!
Aceasta “performanta”a reusit-o la expozitia de la Prundu Bargaului -29.10.2005, unde probabil avut calitatea de Asistent de arbitru, dar a stat cu catalogul expozitiei in mina!!, sau poate va spune ca a fost Comisar de ring, desi nu a chemat el participantii in ring si nu a avut nici un fel de activitate in acest sens. Dar orice calitatea ar fi avut, aceasta contravine cu faptul ca si-a prezentat chiar el femela in ring !! ca doar trebuia sa i se sugereze arbitrului cine trebuie sa castige, nu?? Femela in cauza este Biana de Dealu negru COCN0065-03!!, care a obtinut Exc.I, CAC-la respectiva expozitie.
Cu privire la aceste fapte pot depune marturie un numar de crescatori si iubitori ai rasei aflati pe marginea ringului, la respectiva manifestare.

Poate va intrebati de ce un membru al C.N.C.C.R.C.R.C. care se considera “crescator de elita”, PROMOVEAZA asemenea exemplare atipice, avind DEFECTE ELIMINATORII, ca osatura fina, culoare galbena, etc. ….si mai doreste sa devina ARBITRU a acestei rase!!
Raspunsul e simplu : acestea sunt exemplarele pe care le-au obtinut, acestea sunt exemplarele pe care conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. le considera cele mai reprezentative pentru ei, cele care reflecta cel mai bine munca de “selectie” efectuata de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., exemplare atipice pe care le promoveze pentru a se lauda cu realizari (celor care nu cunosc exemplarele) si pentru a putea vinde pui din parinti “Campioni” la un pret corespunzator!!
De ce doreste acest Platon Florin sa devina arbitru?
De fapt conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. doreste sa aiba arbitrii!! chiar din grupul lor de interes!! (daca nu s-au putut doi, macar unul sa aiba) deoarece arbitrii “agreati” se gasesc tot mai putini.!!
Oare de ce unii arbitrii competenti care s-au implicat inca de la inceput, refuza sa mai participe la expozitiile de club ??
Ar fi bine, pentru rasa !! sa aflam raspuns la aceste intrebari.

Conform standardului rasei si regulamentului de selectie trebuie eliminate de la reproductie -exemplarele care prezinta “absenta subparului, par grifonat, sarmos, lung, moale, matasos, par lung pe cap si/sau pe fetele anterioare ale membrelor”, dar conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., incalca din nou art.5.1 din regulament prin promovarea, chiar si in anul 2005 a unui exemplar care prezinta un par atipic -Gino de Codrisor-COCN 0146-04!!

Conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. in promovarea unor exemplare avind aspect atipic nu este la prima GRESEALA, deoarece un alt exemplar atipic si care prezenta par cu carare pe spate, a fost utilizat inca de la inceput, intensiv la “selectie” de catre presedintele C.N.C.C.R.C.R.C, doar pentru ca nu a fost capabil sa recunoasca ca a gresit cind a ales acel pui din cuib.

Exemplarul in cauza este U-Ben II CNR RC U-87, care a montat un numar mare de femele ca:
-Arsita, -rezultand cuibul din 04.12.2000-Cezar de Calimani, Cedru de Calimani, Crenguta de Calimani, etc.
-M-Dora -rezultand cuibul din 08.12.2000-Gorun de Calimani, etc
-Deia, -rezultand cuibul din 05.03.2001-Daina de Calimani, Dragu de Calimani, Doina de Calimani, Draga de Calimani, Deva de Calimani, etc
-Vanda- rezultand cuibul din 25.05.2001 –Flora, etc
-Arsita, -rezultand cuibul din 10.06.2001-Grigu de Calimani, etc.
-Astra de Calimani, -rezultand cuibul din 17.10.2001-Dino de Codrisor, Demon de Codrisor, Diablo de Codrisor, Denis de Codrisor, etc.
-Daia- rezultand cuibul din 09.11.2001 –Eta de la Horea, Era de la Horea, etc
-Aluna de Bistrita- rezultand cuibul din 16.03.2002 –Iancu, Ineu, Iorgu, etc

Un alt mascul promovat de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. este Caraiman COR/RA/413-99/CRC care a montat un numar mare de femele ca:
-Daina de Calimani- rezultand cuibul din 04.07.2003 –Cerberus Cleo, etc.-COCN!!
-Iris de Calimani- rezultand cuibul din 23.09.2003 –Centaurus Baraitan, Centaurus Baltag, etc-COCN!!
-Deva de Calimani -rezultand cuibul din 27.09.03-Jocker de Carpathia, Jelly de Carpathia, Junny de Carpathia, Jolly de Carpathia, etc –COCN!!
-Ina de Calimani- rezultand cuibul din 06.04.2004 –Ala de Paltin, Azor de Paltin, Alma de Paltin-COCN!!

In ciuda obtinerii unor produsi atipici, calitatea de “genitor” a lui Caraiman nu a fost niciodata contestata de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C!!, mai mult trebuia “inobilata” prin promovarea produsilor!!
Astfel, desi Centaurus Baraitan este un mascul cu un cap greoi, scurt pe picioare, cu o inaltime mult sub limita inferioara prevazuta in standard, - DEFECTE ELIMINATORII conform standardului si regulamentului de selectie, iar fratele de cuib Centaurus Baltag este Molossoid si cu muscatura in cleste !! obtinut cu femela Iris de Calimani, conducerea C.N.C.C.R.C.R.C. a considerat ca macar unul dintre masculii din cuib (Centaurus Baraitan, Centaurus Baltag) in acelasi cadru “profesionist” C.N.C.C.R.C.R.C !! trebuie sa primeasca Apt reproductie!! Si l-a primit… la Examenul din 26.03.2005-Bistrita !! Cum s-a intimplat acest lucru??
L-a insistentele aceluiasi Babutan Dan!!
Arbitrul oficiant a constatat de la distanta imediat ce a fost prezentat in ring ca, acel exemplar NU ARE o inaltime corespunzatoare si a cerut un zoometru pentru a se convinge. Zoometrul a fost furnizat de catre organizator Babutan Dan care la fixat la LIMITA INFERIOARA, la refixat si la refixat din nou de cateva ori, pentru ca de fiecare data sa se constate ca exemplarul in cauza e sub limita.
Intr-un final dupa multe incercari i s-a ridicat parul cainelui in cauza, desi nici acesta nu a fost suficient de lung pentru ca exemplarul sa se “ridice” la LIMITA INFERIOARA din standard -restabilita de catre Babutan Dan.
Dupa atitea insistente si acest caine cu defect eliminatoriu, a primit Apt reproductie !!

Il intrebam pe reprezentantul C.N.C.C.R.C.R.C. -Babutan Dan : Care sunt considerentele care au stat la baza acordarii dreptului de reproducator unui exemplar greoi, scurt pe picioare si cu o inaltime la greaban MULT sub limita inferioara?? Considerente pentru RASA, desigur!!
Cu privire la desfasurarea acestor fapte pot depune marturie un numar de crescatori si iubitori ai rasei aflati pe marginea ringului, cit si Comisarul de ring aflat la respectiva manifestare.
Acesta nu este singurul exemplar la “limita inferioara” produs dar mai grav si PROMOVAT de catre reprezentantii C.N.C.C.R.C.R.C. !! deoarece si alte exemplare cu aceleasi caracteristici de “caine de vizuina” obtinute din acelasi Caraiman sunt etalate cu nonsalanta. De exemplu: Junny de Carpathia -COCN 0045-03, care ar arata bine prezentata la clasa Baby, … cel mult PUI, dar care desi este un exemplar fara acte de origine!! a participat la expozitiile CAC, CACIB, Expozitii de club si Examene de selectie, contrar Regulamentului expozitiilor canine A.Ch.R., Capit.I, punctul 4.Iata ca înca o data regulamentele Asociatiei Chinologice Române nu se aplica in cazul membrilor C.N.C.C.R.C.R.C. si in cazul conducatorilor C.N.C.C.R.C.R.C. care se pare ca au instituit o regula din eludarea regulamentelor A.Ch.R. in interesul personal si de grup.
Mai mult acest exemplar “scurt pe picioare” si fara acte de origine a ajuns “Campion Romania” contrar Regulamentului expozitiilor canine A.Ch.R.
Alte exemplare fara acte de origine dar care au ajuns Campion Romania de Juniori sunt: Cerberus Cleo -COCN 0001-03, Lina de Carpathia-COCN 0113-04.
Conducatorii C.N.C.C.R.C.R.C., au transformat acest club intr-un cadru proprice promovarii si premierii exemplarelor produse si detinute de acestia, indiferent de cum arata.!! Acest club a devenit o “fabrica de campioni” in care calitatea nu este importanta, atita timp cit merge “linia” mai departe, atita timp cat unii conducatori ai C.N.C.C.R.C.R.C. isi satisfac orgoliile personale de preamarire…. si materiale.
Oare ce parere isi fac participantii internationali si arbitrii straini despre chinologia romana, despre profesionalismul si seriozitatea crescatorilor romani, atunci cind sunt prezentate asemenea exemplare atipice, cu defecte eliminatorii (ca: Junny de Carpathia -COCN 0045-03, Edi -1144-02/CRC, etc.) la CLASA CAMPION, prezentate in anul in care rasele nationale au fost recunoscute international??
Prin asemenea practici instituite de catre conducerea C.N.C.C.R.C.R.C., cu asemenea munca de selectie in detrimentul rasei efectuata de catre conducatorii C.N.C.C.R.C.R.C., prin promovarea unor exemplare cu defecte eliminatorii conform standardului, riscam ca, rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin sa nu fie omologata, sau chiar sa ajungem in situatia in care sa nu se mai poata vorbi despre o rasa..
In numele adevarului si al dreptatii, spre binele rasei, rugam Asociatia Chinologica Romana, ca fiind forul suprem in chinologia nationala sa analizeze prin structurile sale competente cu intelepciune si fara nici un fel de partinire cele prezentate.
Dorim ca A.Ch.R. sa analizeze legalitatea existentei conducerii C.N.C.C.R.C.R.C. in forma sa actuala.
Dorim ca presedintele A.Ch.R., Consiliul director, Comisia de disciplina, Colegiul de arbitrii, conducerea C.O.R. a A.Ch.R. sa analizeze toate încalcarile grave ale regulamentelor si normelor chinologice prezentate in acest material si sa ia masuri ferme, disciplinare.
Asa nu se mai poate continua.

Cerem excluderea din rândul A.Ch.R. a tuturor celor care se fac vinovati de deterioarea imaginii chinologiei romane
Cerem excluderea celor care pun interesele personale mai presus de rasa.
Cerem excluderea tuturor celora care pentru câstigul imediat banesc sunt dispusi sa distruga aceasta rasa la care crescatori devotati au muncit ani de zile.
Cerem anularea pedigree-ului C.O.R. al exemplarului Oituz de Calimani, emis prin preschimbarea “actului de origine” COCN!!
Cerem anularea actelor de origine emise de catre C.O.R. pentru puii rezultati din acest mascul fara act de origine.
Cerem anularea regulamentului de selectie emis de catre conducerea nestatutara a C.N.C.C.R.C.R.C..
In mod normal, se impune anularea tuturor actelor, regulamentelor emise de aceasta conducere ilegala, nestatutara a C.N.C.C.R.C.R.C. emise in perioada 2001-2005 si anularea tuturor arbitrajelor obtinute in expozitiile de club organizate in aceasta perioada.
Cerem anularea tuturor titlurilor si calificativelor obtinute de catre exemplarele fara Acte de origine C.O.R., care au participat la expozitiile CAC, CACIB, Expozitii de club si Examene de selectie.
Cerem anularea titlurilor de Campion Romania, Campion Romania de Juniori, atribuite exemplarelor fara acte de origine C.O.R..Cerem anularea statutului de membru a Comisiei de omologare a raselor autohtone pentru reprezentantul C.N.C.C.R.C.R.C.-Turculet Vasile.
Cerem anularea calitatii de unic reprezentant a rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin pentru membrii conducerii C.N.C.C.R.C.R.C.
Existenta unui SINGUR club de rasa (C.N.C.C.R.C.R.C.) a creat cadrul instituirii unui monopol bazat pe interese personale si de grup in detrimentul rasei Ciobanesc Românesc Carpatin si in detrimentul chinologiei romane.
Intr-un stat de drept practicile totalitare, dictatul si “centralismul democratic” nu-si mai au locul.
Asemenea pretentii si gandiri perimate ne fac sa ne aducem aminte de acei ani ai chinologiei romane care au reprezentat o catastrofa vizavi de rasele nationale.
Avind in vedere pericolul in care se afla rasa la ora actuala, A.Ch.R. trebuie sa sustina infiintarea de noi cluburi de rasa.
Pentru ca aceasta rasa sa aiba un viitor, dorim ca soarta rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin sa fie decisa de mai multe cluburi specializate.
Dorim ca pe viitor, toate prevederile hotaritoare rasei, regulamentele de selectie pentru aceasta rasa nationala, sa fie emise si aprobate de catre reprezentantii tuturor cluburilor specializate pentru rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin, in mod democratic, sub supravegherea Asociatiei Chinologice Romane.
Numai intr-un asemenea cadru va putea exista un metronom, o masura, o balanta care sa poata supraveghea selectia, promovare si fixarea rasei garantind succesul final -omologarea definitiva a rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin.

Bistrita la 05.01.2006
Presedinte A.Ch. Bistrita-Nasaud
Gubesch Mariana Matilda
Iclenzan Vasile
Deak Andrei Petru
Bodea Vasile
Gotea Daniel
Balaban Daniel
Traian Scripcari
Hadarau Vlad
Sas Lorant Zoltan"
INCREDIBIL CUM SE FACE CHINOLOGIA LA ACHR!!!

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:13 pm

Cred ca se impun oarece precizari:
- Institutul Zootehnic a propus un PROIECT DE STANDARD SI ATAT!Proiectul de standard respectiv nu a avut in sustinerea lui o lucrare stiintifica elaborata si argumentata prin care sa se precizeze numarul de exemplare studiate, zonele de provenienta,modul in care s-a facut dirijarea,controlul si inregistrarea montelor si fatarilor,masuratorile facute,etc. Practic a fost o idee a unui membru al acestui institut de a propune o imagine relativa a unei rase de caini neinregistrate pana atunci.Sa nu uitam ca in acea perioada chinologia pe plan mondial era in plina efervescenta si inregsitra noi si noi rase de caini, organiza concursuri, stabilea reguli si elibera pedigree, etc.
- a incerca sa te agati de aceasta unica informatie relativa, repet relativa, si a o manipula de la nivelul de PROIECT DE STANDARD LA STANDARD arata altceva.Sa nu uitam ca din dorinta de a da legitimitate modelului canin propus de bistriteni s-a dat in mod fals acestui PROIECT DE STANDARD imaginea unui STANDARD.
- se pune intrebarea daca a fost standard de ce nu a fost inregistrat si omologat national si trimis spre omologare internationala de catre ASOCIATIA REGALA CANINA DIN ROMANIA ca doar exista asa ceva in tara si ar fi fost foarte simplu de realizat???
- este foarte pertinenta afirmatia ca daca nu au fost in 1981 cainii de la Bistrita cum sa se tina cont de ei oare!
- totusi cei care au decis destinele acestor rase erau ce avea mai bun atunci chinologia romaneasca si ei au decis functie de ce aveau in fata.Sa nu uitam ca dl Inclezan a participat de exemplu la concursul de la Gura Humorului facut ca sa cinsteasca impacarea ACHR cu UACHIR cu doar doua femele pe care a incercat sa le bage de doua ori sub nume diferit la ringul unde arbitra dna dr Ruxandra Nicolescu si unde eu faceam candidatura de arbitru. Femelele erau foarte mici de talie,erau adulte, aveau culoarea lupie, erau ascutie la bot, aveau capul mic, oasele subtiri, formatul longilin, si mai ales NU AVEAU NICI O FORMA SCRISA DE PEDIGREE,CERTIFICAT DE TIPICITATE,ADEVERINTA DE INREGISTRARE, ETC.
Sa nu zic ca dl Inclezan nu avea nici macar carnet sau adeverinta de membru al vreunei asociatii chinologice, ca nu a existat inregistrata JURIDIC in Bistrita NICI O ASOCIATIE CHINOLOGICA PANA IN ANUL 2005!ATENTIE:INREGISTRATA nu infiintata ptr ca asazisul club CNRNRCRCR BLABLA, s-a infiintat el prin 1998 vara dar hotararea definitiva de la tribunal pare daca nu ma insel abia prin 2005!!!

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:15 pm

Un scurt articol despre Ciobanescul Romanesc aparut in "The Observer's Book of Dogs" 1950 Londra, de scriitorul englez Clifford Lionel Barry Hubbard, autor a zeci de volume despre istoricul raselor de caini :

CAINELE CIOBANESC ROMANESC

Acest caine ne face sa ne gandim la Simocyon, cainele grecilor si mai departe ,la Molossus, cainele roman. Asa cum il arata numele, se foloseste extensiv la paza oilor si a fost recunoscut ca rasa dinstincta de catre Asociatia Chinologica Romana in 1937.
Este un caine mare, puternic ,cu capul masiv, aproximativ asemanator cu cel al St.Bernardului. Are stop evident iar craniul este usor rotunjit usor. Are ochii de marime mijlocie, putin adanciti, de culoarea chihlimbarului inchis. Urechile, oarecum mici, sunt asezate departat si lasate in jos, purtate pe spate.
Coada se poarta de obicei necupata, dar cateodata este cupata foarte scurt. Blana este moale, neteda si de lungime mijlocie, este ondulata si mai lunga pe coapse si flancuri decat pe cap.
Este o rasa viguroasa, credincioasa si puternica, capabila sa atace si indeparteze lupul si ursul.
Culorile acceptate sunt tricolore, un amestec de par negru cu subpar de culoare mai deschisa, cu pete mai inchise pe cap, negru ruginiu (blak and tan) si un amestec variat, fin si uniform, de par negru cu par de culoare mai deschisa (sur).
Inaltimea la greaban este de 61-65 cm.,iar greutatea de 50 kg.

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:15 pm

Proiectul de standard pt cainele ciobanesc roman,publicat in "Revista stiintelor veterinare",nr.2,februarie 1934
"De o conformatie puternica,viguroasa,masiva,formand un tot armonic,sprinten si plin de vioiciune
Talia-70-80cm la caine si 60-70 la catea
Capul-mare,usor alungit,boltit in regiunea parietala si destul de larg.Crestetul este putin dezvoltat,de aceea in profil linia crestetului este povarnita atat inainte cat si inapoi.Fruntea este larga,neteda cu o usoara depresiune mediana,se continua insensibil cu plafonul cavitatilor nazale.
Profilul nasului este drept,putin concav in treimea superioara,si formeaza cu linia fruntei un unghiu obtuz si abia perceptibil.Nasul mare stramtandu-se treptat catre partea anterioara,fara a fi ascutit;nu se admite nici botul prea larg
Peretele extern al maxilarului superior nu este perpendicular pe suprafata osului nazal,ci usor inclinat.
Dintii puternici perfect adaptati unul pe altul
Varful nasului situat jos este pigmentat;iar buzele de o grosime moderata sunt pigmentate si se inchid bine.
Urechile-de marime mijlocie,atarnand in cele 2/3 superioare,usor mobile si acoperite cu par lung
Ochii-situati mai mult inainte decat lateral au o expresiune inteligenta,vioaie si prietenoasa.Au o marime mijlocie si o forma de migdale,cu unghiul extern mai sus ca cel intern;irisul este pigmentat chiar la cainii cu parul alb
Gatul-asezat sus,foarte puternic,potrivit de lung,purtat drept,nu prezinta coama sau salba
Cavitatea toracica-larga si adanca,coastele bine arcuite,diametrul supero-inferior nu depaseste articulatia cotului.Spata lunga,muschiuloasa,oblica.
Trunchiul-relativ larg,drept si lung;sale largi si puternice;crupa usor tesita
Coada-paroasa si relativ lunga,purtata in jos iar ultima ei treime indoitain sus in sabie fara a fi covrig
Jaretul-uscat si bine dezvoltat
Labele-mari si puternice;talpile tari;ghiarele scurte si puternice;pintenul existent
Parul-relativ moale,gris si latos,aspect floconos cu usoare ondulatiuni neregulate
Culoarea-este cenusie,mai deschisa pe partile declive si cu o nuanta mai inchisa pe partea de sus a trunchiului
Nu se admite parul scurt ori grifonat.
In privinta calitatilor:cainele nostru ciobanesc indica forta,inteligenta,rezistenta,intelepciune,foarte credincios fata de stapan,dar agresiv fata de straini,caci el are o deosebita placere de a ataca.
Dr.G.Radulescu-Calafat"

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:18 pm

Dr. Ilie Lupu si cainele lui Pintea Novac in 1978 la expo in Bucuresti:Cainele Sasu de Moeciu, nascut in 1976, originar din zona Bran- Moeciu, propietatea ing. C. Priboi din BucurestiBalanica din Valea Zeletin, nascut 24.03.1974 in comuna Rachitoasa, jud. Bacau, propietar ing. Matei Iancovici din Bucuresti

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:20 pm

Hai sa vedem ce spune Ing. Virgil Miron, vicepresedinte coordonator al AChR in mai 1982 revista Cainii nostri :
"Repruducem mai jos standardele amologate de forurile stiintifice si de organele de stat din R.S.Romania, abilitate legal pentru aprobarea standardelor de animale,si documentele oficiale - procesul-verbal de standardizare si omologare si aprobarea Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare."
Atasez procesul verbal ...din aceiasi revista:


Standardul (ex.:CRC) inainte de Mai 1981(din catalogul expozitional al manifestarii din 2 mai 1981-Radauti):


.... si dupa 1981 publicat intr-o revista Cainii nostri din 1982


razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:21 pm

aprobarea din 1981 a Ministerului ...


razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:23 pm

Mariuta 1974:[/quote]

Ochiut 1 1976:

Codrut si Fragut 1986:

Nuc si Bobi 1993:

Expo Campulung Moldovenesc 1994:

Suceava 1994:

Gura Humorului 1995:


As 1996:

C-lung Moldovenesc 1995:

Gura Humorului 1999:

Constanta Expo 1999:

Turneul Campionilor 2000

Top Ten 2000:

Turneul Campionilor 2001:

Cupa Europei Centrale si de Est -Arad

R.Ch. Luna 2004:

Ancuta-Bella-Box-Liuba-Botosu 2006:

21.06.2008:


In memoria lui Neica si a lui Gheorghe Cretu:
[/quote]

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:25 pm

2004 la stana de pe varful Toaca, Gura Humorului, reprezentantii FCI si conducerea Ac.H.R:

Gura Humorului vazut de pe varful Toaca:Vizionarea CR de catre reprezentantii FCI pe stadionul Gura Humoruluirazvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:27 pm

Un mare crescator de CR din Bucovina: Hojbota Vasile, localitatea Gura Humorului, jud. Suceava:
razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Joi Mai 27, 2010 11:28 pm


Martin un ciobanesc romanesc carpatin al dlui Marian Drelciuc din Gura Humorului la o etapa a Campionatului national de Caini Ciobanesti Romanesti organizata de catre CNCCR in anul 1999 la Patinoarul Floreasca din Bucuresti!

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Lun Aug 02, 2010 10:17 pm

mihaelac a scris:
Dragii necunoscatori si chibiti de pe forumul de unica folosinta ciobanescforumup.ro, pot sa va spun in calitate de particpanta la acea manifestare chinologica excelnt organizata la Rucar ca: acest caine a participat la arbitrajul de la clasa deschisa pentru rasa mioritic si este un produs al canisei de Bello Gettica!!
Da! Pe bune si fara misto! Omul a spus ca a fost pana la Oradea dupa un anunt de pe net si ca a cumparat acest caine de la un domn cu o firma de taxiuri acum vreo 6 ani. I s-a spus atunci ca nu are pedigree inca dar ca va primi ulterior ceea ce nu s-a mai inatmplat pentru ca i s-a spus tot de catre vanzator ca ar fi murit mama puiului pana sa apuce sa trimita actele la asociatie!!! Tatal este Samio Erik de unde se trage si lipsa parului de pe bot si de pe labe si talia mica!!!
Cand am vorbit cu proprietarul era sigur ca are un caine de rasa intrucat mai fusese la Targoviste la doua expozitii organizate de ACHR si luase Foarte Bine!
Cineva de la ACHR mi-a zis ca este un carpatin negru corb acest caine, dvstra ce ziceti?

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Cum se omologheaza o rasa canina!

Mesaj  razvan la data de Mar Mai 24, 2011 12:25 pm

Cezar Osiceanu:
Buna ziua,
Am citit cu interes postarile de pe acest forum si am decis sa gasesc o cale de a intelege anumite lucruri nu prea bineexplicate cel putin pana acum.
Unul dintre ele este acest subiect.
Se stie ca in formarea documentatiei nationale si apoi internationale pentru o rasa canina, ca si entitate chinologica de sine statatoare se folosesc o serie de cai si mijloace general valabile in toata zootehnia mondiala. Practic legat de acest subiect se incepe cu:
1. Infiintarea si inregistrarea dpdv juridic si fiscal a unei asociatii neguvernamentale nonprofit ONG avand scopul legat de acel/e animal/e, acea/acele rasa/rase/etc.
Aceasta asociatie poate avea carater local ( asociatie/club teritorial), national ( asociatie nationala/club national) sau international ( federatie internationala/ club mondial/etc. Mai jos voi explicita direct modelul chinologic genral uzitat si acceptat.
ATENTIE:
A. NU EXISTA IN CHINOLOGIE NICI O TARA REPREZENTATA DIRECT SI OFICIAL CI DOAR ASOCIATII NEGUVERNAMENTALE, ONG-URI, INREGISTRATE JURIDIC SI FISCAL CA ATARE IN TARILE LOR DE ORIGINE!
B. FEDERATIA CHINOLOGICA INTERNATIONALA ESTE SI EA UN ONG CU CARACTER INTERNATIONAL ALE CAREI MEMBRE SUNT ALTE ASOCIATII NEGUVERNAMENTALE, ONG-URI, CARE AU CONVENIT DE COMUN ACORD ASUPRA AFILIERII LOR, A RECUNOASTERII MUTUALE, ETC
C. NU ROMANIA, CA STAT SUVERAN, SAU GUVERNUL ROMANIEI CA REPREZENTANT AL STATULUI ESTE MEMBRA/MEMBRU IN FCI CI DOAR O ASOCIATIE NEGUVERNAMENTALA ONG
D. NU EXISTA UN FOR UNIC MONDIAL IN DOMENIU CHINOLOGIC TOCMAI CA DOVADA FIIND EXISTENTA AKC, FCI, UCI, FCI DIN SPANIA,ETC TOCMAI DATORITA CARACTERULUI NEGUVERNAMENTAL AL ACESTOR ONG-URI MEMBRE.
E. SINGURUL FOR MONDIAL RECUNOSCUT DE TOATE GUVERNELE SI TARILE LUMII CARE POATE INREGISTRA CEVA OFICIAL ESTE OSIM= ORGANIZATIA MONDIALA DE STANDARDE, INVENTII SI MARCI
F. GRATIE LEGILOR INTERNATIONALE CARE STAU LA BAZA FUNCTIONARII OSIM NU SE POT INREGISTRA CA ATARE CALCULE MATEMATICE, CUVINTE, EXPRESII, RASE ETC ( Ce ar insemna sa breveteze maine cineva 2+2 de exemplu? )
2. Inventarierea septelului existent cu caractere comune
3. Crearea unui proiect de standard pe baza unor masuratori zoometrice, a opiniilor crescatorilor si a medicilor veterinari dar si a unor chinologi cu experienta
4. Arbitrarea septelului existent in conformitate cu proiectul de standard
5 Inregistrarea in COR a exemplarelor respective
6. Dirijarea montelor, efectuarea selectiilor, inregistrarea cuiburilor (integrala), acordarea afixelor de crescator, crearea liniilor fara consangvinizare dar si aliniilor de amelioratori genetici obtinuti prin consangvinizare ( respectand legile geneticii)
7. Trimiterea de catre emitor ( clubul national de rasa) spre inregistrare a proiectului de standard national catre autoritatea nationala in domeniu ( Minsiterul Agriculturii de exemplu )
8. Trimiterea spre inregistrare a proiectului de standard national catre asociatia neguvernamentala ONG cu caracter international, de tip federativ la care este asociatia nationala membra.
9. Primirea, inregistrarea proiectului si a documentatie aferente si verificarea respectarilor procedurilor de inregistrare primara a rasei din partea comisiei de standarde a acelei federatii internationale.
10. Aprobarea proiectului depus pe loc sau intr-un interval de timp stabilit intern de fiecare ONG in parte ( la FCI - Belgia este vorba de 10 ani ). Dupa aprobare textul aprobat este "legea " de baza a rasei respective si se respecta pana cand se aproba noi modificari trimise de emitor.In baza lui se fac arbitrajele, se acorda calificativele si titlurile,etc
http://www.carpatin.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=778


Ultima editare efectuata de catre razvan in Mar Mai 24, 2011 1:31 pm, editata de 2 ori

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mar Mai 24, 2011 1:24 pm

Ca sa sintetizam o serie de discutii generale legate de genetica am sa postez un articol intersant despre aceasta stiinta si anume:
Citat:U.S.A.M.V.B.Timisoara
FACULTATEA DE BIOTEHNOLOGIE SI ZOOTEHNIE
SPECIALIZAREA: Zootehnie zi
Referat la disciplina de: Ameliorarea animalelor

Tema referatului: Consangvinizarea si consecintele sale genotipice si fenotipiceCUPRINS

1 Sporirea homozigotiei este data in populatie prin consangvinizare........2
2 Masurarea gradului de homozigotiei se face cu ajutorul coeficientului de consangvinizare.......................................................................…………… ..3
3 Calculul coeficientului de consngvinizare.............................…………… ..3
4 Calculul coeficientului de inrudire..........................................…………… ..4
5 Consangvinizrea repetata sporeste homozigotia in fiecare generatie........6
6 Consecinte ale consngvinizari....................................................………… .8
7 Consecinte fenotipice ale consangvinizari..................................................9
7.1 Consecinte fenotipice favorabile ale consangvinizari..........................9
7.2 Consecinte fenotipice negative ale consangvinizari..........................10
7.3 Cauzele depresiuni ale consangvinizari............................................11
7.4 . Depresiunea de consangvinizare se manifesta la toate fiintele vii..11
8 Gradul de homozigotie este determinata de marimea generala a populatiei..12
9 Marimiea efectiva a populatiei poate fi masurata.............................................13

Bibleografie…………………………………………………………………… 15

Consangvinizarea si consecintele sale genotipice si fenotipice

Imperecherile dintre rude, in functie de gradul lor de asemanare genetica (grad de inrudire) se impart in doua categorii si anume:
1. Consangvinizarea curenta, care cuprinde la randul ei:
- imperecherile incestuoase
- imperecherile apropiate
Incestul se realizeaza atunci cand au loc imperecheri intre indivizi care au intre ele un grad mare de inrudire (R) asa cum sunt imperecherile de tipul: parinte x descendent si ffate x sora, unde gradul de asemanare genetica R=0,5.
Consangvinizarea apropiata se realizeaza atunci cand au loc imperecheri intre indivizi care au intre ei un grad de inrudire mai mare de 12%, asa cum sunt imperecherile de tipul semifrate x semisora (R=0,25); bunic x nepoata (R=0,25) sau dubli veri primari intre ei (R=0,125).
Imperecherile incestuoase fac si creasca frecvenfa locilor homozigoti in populatie (Fx) cu 12-15%, iar cele apropiate intre 6-15% intr-o singura generate.
2. Consangvinizarea necurenta cuprinde:
- consangvinizarea moderata
- consangvinizarea indepartala
In cazul consangvinizarii moderate (R<0,125), ca de exemplu, imperecherile intre veri primari sau secundari, gradul de homozigotie la descendenji (Fx) creste pana la 6% pe generate, pe cand in cazul consangvinizarii indepartate gradul de homozigotie nu depaseste valoarea de 1%.
Deoarece imperecherea intre ele a animalelor inrudite care au in ascendenta lor ancestori comuni face sa creasca gradul de homozigotie in populatie peste prevederi, cea mai buna clasificare a consangvinizarii se face dupa valoarea calculata a coeficientului de consangvinizare.

1. Sporirea homozigotiei este data in populatie datorita consangvinizari

Populatiile de animale si plante cu cat sunt mai heterozigote cu atat mint mai rezistente la factorii nocivi ai mediului si in consecinja au sanse de evolufie continua, in perspectiva generafiilor.
Cercetarile pe aceasta tema au demonstrat ca populatiile tind sa-§i men|ine un anumit grad limita de heterozigotie. Se pare ca animalele si plantele poseda mecanisme speciale cu ajutorul carora evita imperecherile inrudite care fac sa scada vigoarea animalelor si plantelor. "Natura are oroare de homozigotie" afirma Charles Darwin cu ISO ani in urma §i de aceea o evita. Faptul ca heterozigotul este de regula mai viguros biologic decat ceilalti homozigoti (dominant $i recesiv) sugereaza ca heterozigotia este promovata §i de selectia naturala. Ei sunt aceia care contribute cu mai multi descendenti la generatia urmatoare.
Mendel in experimentele sale cruciale a demonstrat, tara nici un dubiu, ca atunci cand heterozigotii pentru un singur locus (AaxAa) se imperecheaza intre ei, perechile de cromozomi segrega obtinandu-se descendenti care se incadreaza in trei categorii de genotipuri: heterozigoti (Aa), homozigoti dominanti (AA) $i homozigoti recesivi (aa). Daca numarul de descendenti este suficient de mare (peste 20) atunci se va constata ca proportia lor in generatia de descendenti este de 1:2:1 sau 50% heterozigoti (Aa), 25% homozigoti dominanti (AA) §i 25% homozigoti recesivi.
Daca presupunem ca populatia este formata numai din indivizi heterozigoti, atunci imperecherea intre ei are ca urmare scaderea, in generatia urmatoare a locilor s.i a indivizilor heterozigoti la jumatate si sporirea cu 50% a homozigotilor (dominanti si recesivi).
Daca imperecherile pentru producerea generatiei urmatoare vor continua sa se faca deliberat intre animale cu genotip de acelasi fel (asemanator) adica heterozigoti x heterozigoti (AaxAa), homozigoti x homozigoti, atunci heterozigotii din prima categorie de imperecheri (care erau in proportie de 50%) vor scadea din nou la jumatate.

2. Masurarea gradului de homozigotie se face cu ajutorul coeficentului de consangvinizare
Daca atunci cand se imperecheaza, intre ele, animalele inrudite, rezulta intotdeauna descendenti care poseda mai multi loci in care pe ambii cromozomi ai perechii se gaseste acelasi fel de alela (aa sau AA), iar aceasta are urmari negative asupra vigorii biologice a individului, atunci geneticianul ameliorator are nevoie de o metodologie cu ajutorul careia sa poata masura proportia locilor care au devenit homozigoti El poate sa atinga acest obiectiv prin analiza pedigreului sau a arborelui genealogic al individului luat in studiu.
Pe baza numarului de rude si a generatiei in care acestea se gasesc in ancestralitatea lui, zootehnicianul poate construi, printr-un procedeu de calcul, "un numar" de o anumita valoare denumit coeficient de consangvinitate si notat cu "Fx".
Valoarea acestui coeficient poate fi cuprinsa in intervalul a0-100i atunci cand il exprimam procentual, sau in intervalul a0-1i atunci cand se exprima zecimal. Daca coeficientul de consangvinitate (Fx) are valori mai apropiate de zero, vom trage concluzia ca individul caruia i-am calculat "Fx", nu are decat foarte putini loci in stare homozigota
Daca valoarea coeficientului de consangvinitate (Fx) are valori de 0,25; 0,50 sau 1 (25%; 50%; 100%) atunci vom putea afirma, cu multa probabilitate, ca animalul sau planta respectiva va avea locii sai ocupati de alele identice prin origine (va avea o stare de homozigotie), in proportie de 25%; 50% sau 100%. Prin urmare cu cat valoarea coeficientului de consangvinitate (Fx) este mai mare, cu atat si homozigotia la indivizi si pe populatie este mai frecventa.
3. Calculul coeficentului de consangvinizare
Pentru aceasta se foloseste arborele genealogic sau pedigreul individului in care se precizeaza stramosii (ancestorii) acestuia in 2-3-4 generatii anterioare. Pe aceasta baza se stabileste care este stramosul (sau stramosii) comun existent in pedigreu, atat pe linie materna cat si linie paterna. Este necesar sa se caute stramosul comun deoarece daca el exista atat pe linia mamei cat si pe linia-tatalui, atunci se va putea presupune, cu multa siguranta, ca individul analizat va purta in genomul sau gene asemanatoare prin origine de la ambele forme parentale, care vor provoca o stare de homozigotie.
Procedeul de estimare a coeficientului de consangvinizare (Fx) incepe deci cu precizarea stramosului comun atat pe linie paterna cat si materna. Dupa aceasta se urmareste calea de transmitere a genelor stramosului comun spre individul analizat, "construind" ceea ce se numeste diagrama cu sageti". Dupa ce acest lucru s-a infaptuit se construieste "filiera sagetilor11, pentru a putea preciza mai usor numarul de generatii care despart parintii individului analizat de stramosul acestuia.
Numarul de generatii care despart parintii individului de stramosul comun ne ajuta sa calculam valoarea coeficientului de consangvinizare (Fx) pe baza caruia se stabileste gradul de homozigotie al genomului individului.
Relatia de calcul al coeficientului de consangvinizare (Fx) este urmatoarea:
in care:
Fx - valoarea coeficientului de consangvinizare (de homozigotie) n - numarul de generatii (sageti) care leaga tata si mama individului analizat de stramosul (stramosii) comun.

4. Calculul coeficientului de inrudire (R)

Coeficientul de innidire (R) masoara ce probabilitate exista ca doi sau mai multi indivizi sa posede gene identice de la ancestorul lor comun (gene identice prin origine). Cand spunem ca doi semifrati au un grad de inrudire R=0,25, se intelege ca 25%din genele lor sunt identice prin origine (gene asemanatoare), primite de la ancestorul lor comun. Prin urmare, gradul de inrudire (R) masoara asemanarea genetica dintre indivizii inruditi. Cunoasterea coeficientului de inrudire (R) si semnificatia sa are o importanta deosebita pentru zootehnicianul ameliorator. Animalele dintr-un efectiv pot sa se inrudeasca intre ele pe linie-directa (ascendenti-descendenti) sau pe linie colaterala (frati, semifrati, veri, etc).
Procedeele de calcul al coeficientului de inrudire (R) sunt foarte asemanatoare cu cele folosite la calculul coeficientului de consangvinizare (Fx). Si in acest caz utilizam diagrama si filiera cu sageti, care de aceasta data leaga indivizii analizati (si nu parintii lor) de stramosul (stramosii) lor comun.
1. Calculul coeficientului de inrudire dintre rude colaterale, cand in ascendenta lor nu se gasesc stramosi consangvini. Daca indivizii analizati notati x si y, precum si ancestorul (ancestorii) lor comun, nu sunt consangvini, formula care se aplica pentru calculul coeficientului de inrudire (R) se prezinta astfel:

unde: n - numarul de generatie (sageti) care leaga cei doi indivizi analizati (x si y) de ancestorulfancestorii) lor comun.
Z - care indica insumarea utilizata in cazul in care cei doi indivizi x si y au mai multi stramosi comun

2. Calculul coeficientului de inrudire dintre rude colaterale, cand in ascendenta indivizilor se gasesc stramosi consangvini: in acest caz se foloseste relatia:


unde Rxy- coeficientul de inrudire dintre indivizii x si y.
S - insumarea rezultatelor partiale de la fiecare filiera n - numarul de sageti (generatii) care leaga cei doi indivizi analizati x si y de ancestorul lor pentru fiecare filiera.
Fa - coeficientul de consangvinizare a ancestorului comun. Fx si Fy - coeficientii de consangvinizare a

5. Consangvinizarea repetata sporeste homozigotia in fiecare generatie
Am precizat mai sus ca imperecherea, intre ei, a semifratilor sau a fratilor buni atrage dupa sine cresterea homozigotiei la descendenti in primul caz cu 12,5% iar in al doilea caz cu 25%. Daca acest fenomen este privit per populatie, atunci putem spune ca intr-o populatie sau efectiv de animale unde imperecherile se fac intre semifrati sau intre frati, homozigotia pe populatie creste cu 12,5% si respectiv 25% fata de homozigotia de baza, existenta in populatie.
O astfel de afirmatie poate fi facuta numai daca consideram ca orice populatie-rasa poseda, in mod normal, un anumit grad de homozigotie pe care o numim homozigotie de baza. in mod logic o astfel de homozigotie de baza trebuie sa existe in orice populatie-rasa, daca luam
in considerare ca rasele artificiale provin din cativa reproducatori care au constituit fondatorii de populatie. Se cunoaste ca rasa Shorthorn provine din taurul Habback 319 si descendentii sai Cornet 155 si Favorit 352, iar rasa Holstein - Friza provine din doua familii Matador 589 si Elsa 11-54. Toti taurii de mai sus sunt fondatori de populatie.
Daca intr-o populatie imperecherile intre rude se infaptuiesc, in fiecare generatie consecutiv homozigotia pe populatie creste continuu si in functie de gradul de rudenie dintre partenerii la imperechere.
Redam in tabelul 1, valoarea coeficientului de consangvinizare (Fx) care se atinge la descendenti in fiecare generatie atunci cand imperecherile au loc intre rude de diferite grade de asemanare genetica.
Tabelul 1
Coeficientii de consangvinitate in imperecheri sistematice intre animale cu diferite grade de inrudire (dupa I. VINTILA 1988)

Generatia Frate x Parinte x Semifrati x Doi masculi Trei masculi sora descendent semisurori din familii din familii
(un mascul pe diferite pe diferite pe turma) turma turma
* **
0 0 0 0 0 0
1 0,250 0,250 0,125 0,066 0,042
2 0,375 0,375 0,219 0,128 0,082
3 0,500 0,438 0,304 0,185 0,119
4 0,590 0,469 0,380 0,239 0,155
5 0,672 0,484 0,449 0,289 0,189
10 0,886 0,499 0,692 - 15 0,961 - 0,829 - 1,00 - 1,000
• - populatie cu doua familii sau "doi masculi" pe turma din familii diferite.
• ** - populatie cu trei familii sau "trei masculi" pe turma din familii diferite

Sa se observe, in tabel, ca imperecherile de tip frate x sora sau parinte x descendent provoaca o crestere a homozigotiei, de aceeasi marime, in primele doua generatii. Dupa a treia generatie in imperecherile parinte x descendent, rata sporirii homozigotiei creste foarte lent pana in a zecea generatie cand de fapt se opreste (Fx=0,499). imperecherea parinte x descendent nu poate ridica gradul de homozigotie in populatie peste 0,5 (FK=50%).
De remarcat faptul ca imperecherile intre semifrati produc homozigotie pe generatie mult mai lent decat imperecherea intre frati buni. Din aceasta cauza atunci cand se doreste sa se realizeze linii moderat consangvinizate (linii zootehnice) nu se utilizeaza imperecheri frate x sora sau parinte x descendent. Se considera ca sporirea lenta a homozigotiei este "mai usor suportata" de populatie, deoarece selectia naturala are timp sa inlature de la producerea generatiei urmatoare a homozigotilor extremi, cu mari dezechilibre genetice si la care vigoarea biologica a scazut dramatic.
Datele din tabelul de mai sus ne sugereaza inca un fapt deosebit de important. Populatiile formate din putine familii (deci cele care au o marime genetica mica) nu au sanse de evolutie in decursul generatiilor, deoarece chiar in imperecheri panmictice (intamplatoare), probabilitatea de combinare a indivizilor inruditi (asemanatori genetic) este foarte mare. Din aceasta cauza in astfel de populatii homozigotia creste cu minimum 4-6% in fiecare generatie.
Acestea sunt motivele pentru care zootehnicienii - amelioratori se straduiesc sa mentina constanta structura de familie a rasei, promovand in nucleul de selectie cel mai bun mascul si cea mai buna femela din fiecare familie. Trebuie sa se stie ca populatiile se declara "in pericol de extinctie" (disparitie) daca marimea genetica a acesteia scade sub 40 (adica 10 familii x 4).

6. Consecinte ale consangvinizarii
1. Consangvinizarea imparte populatia in linii. Daca o familie este moderat sau puternic heterozigota, imperecherea intre ei a membrilor acestora are ca urmare obtinerea in fiecare generatie a trei feluri de descendenti: homozigoti dominanti
- homozigoti recesivi
- heterozigoti
Primele doua categorii cresc cu fiecare generatie care trece, iar ultima (heterozigoti) scade, si in cele din urma, in populatie se formeaza doua grupe de indivizi: heterozigoti, homozigoti recesivi si dominanti. Ei vor avea infatisare morfologica si fiziologica diferita. Cele doua entitati genetice care se formeaza se numesc linii genetice consangvinizate sau moderat consangvinizate.
in concluzie, imperecherile intre ele a animalelor inrudite vor duce, in mod obligatoriu, in "n" generatii, la fragmentarea populatiei intr-un numar corespunzator de linii consangvine. De exemplu in cazul imperecherilor de tip frate x sora, dupa cateva generatii populatia se imparte in doua unitati reproductive. in cazul imperecherilor intre indivizi care sunt dublu veri primari, posedand patru bunici comuni, dupa cateva generatii populatia se subdivide in patru unitati consangvine.

2. Consangvinizarea sporeste varianta genetica pe populatie dar o scade in cadrul liniei. Daca indivizii care compun o linie puternic consangvinizata, este formata numai din descendenta unei familii, atunci varianta genetica (diferenta genetica dintre indivizi) din cadrul liniei scade considerabil, deoarece toti componentii acesteia sunt asemanatori genetic.
Daca intr-o populatie cu mai multe familii se procedeaza la imperecheri intre rude, mai multe generatii succesive, in cadrul acesteea se formeaza tot atatea linii consangvinizate sau moderat consangvinizate. Diferenta genetica dintre ele creste tot mai mult, pe masura ce creste gradul de homozigotie in cadrul acestora. Rezultatul va fi cresterea puternica a valorii variantei genetice pe populatie.
3) Sporirea variantei genetice pe populatie atrage dupa sine si marirea valorii coeficientului de heritabilitate (h2). Ne aducem aminte ca parametrul genetic numit coeficient de heritabilitate (h2) este de fapt un raport de variante. El se prezinta matematic astfel:


Daca consangvinizarea sporeste, variatia genetica pe populatie se mareste, dar se reduce, considerabil in cadrul liniilor. Aceasta are ca urmare cresterea valorii coeficientului de heritabilitate pe populatie si scaderea dramatica a valorii acestuia in cadrul liniilor consangvin izate si moderat consangvinizate.
Daca valoarea coeficientului de heritabilitate este direct proportionala cu efectul de modificare a structurii genetice cu ajutorul selectiei (efect de selectie - Ag), atunci putem sa afirmam ca in populatiile cu mai multe linii genetice si selectia este mai eficienta. Ea nu are insa efect atunci cand se executa in cadrul unei linii consangvinizate, deoarece varianta genetica are valoare neglijabila.

7. Consecintele fenotipice ale consangvinizarii
Cresterea gradului de homozigotie la descendentii proveniti din imperecheri intre rude (asemanatori genetic) are ca urmare doua tipuri de consecinte, din care unele sunt pozitive, iar altele sunt negative.
7.1. Efectele fenotipice favorabile ale consangvinizarii a) Cu ajutorul sistemului de imperechere intre rude zootehnicianul poate uniformiza caracterele morfologice si fiziologice dintr-un efectiv sau populatie de animale.
Datorita faptului ca imperecherile dintre rude fac sa creasca frecventa tocilor homozigoti caracterele tind sa devina tot mai uniforme. Daca un caracter cantitativ este foarte variabil in populatie datorita segregarii locilor heterozigoti, cu ajutorul imperecherilor dintre rude, acesta poate sa devina omogen. Se petrece acest fenomen deoarece printr-o astfel de imperechere, frecventa genotipurilor homozigote ale alelelor preferate de crescator, sporesc procentual, permitand selectiei sa retina si sa elimine pe cele indizerabile. Din aceasta cauza se spune ca prin intermediul imperecherilor inrudite, caracterele cantitative si cele calitative dezirabile pot sa fie fixate in populatie. b) Capacitatea de transmitere fidela a caracterelor urmi reproducator remarcabil poate fi sporita cu ajutorul consangvinizarii.
Crescatorul de animale doreste ca indivizii din generatia descendenta sa semene cat mai mult cu parintii lor care au format nucleul de selectie. Observatiile practice au demonstrat, fara dubii, ca un astfel de fenomen are loc si in realitate, numai daca animalele alese in calitate de parinti ai generatiei urmatoare nu sunt heterozigoti. Cu cat proportia locilor homozigoti este mai mare, cu atat si descendenta acestora seamana fenotipic mai mult cu parintii lor. Exprimat cu alte cuvinte se poate afirma ca imperecherile intre rude, producand sporirea homozigotiei la descendenti, ii face pe acestia sa semene foarte mult cu parintii lor.
in astfel de situatii, crescatorii afirma ca reproducatorul devine cu atat mai prepotent cu cat este mai homozigot. Capacitatea unui individ de a-si transmite fidel caracterele morfologice si fiziologice la descendenti se numeste prepotenta
Reproducatorii heterozigoti nu pot fi prepotenti din cauza ca insusirile si caracterele lor segrega la descendenti in conformitate cu legea a doua a lui Mendel (3:1 fenotipic si 1:2:1 genotipic). Numai animalele homozigote sunt prepotente deoarece caracterele lor (alele lor) nu segrega la descendenti.
7.2. Efectele fenotipice nefavorabile ale consangvinizarii a) imperecherile mire rude determina aparitia depresiunii de consangvinizare Din cauza ca imperecherile dintre rude produc homozigotie in locii care stau la baza dezvoltarii caracterelor cantitative, vigoarea biologica a animalelor se reduce semnificativ. Un astfel de fenomen genetic se numeste depresiune de consangvinizare. Ea nu se manifesta la fel de puternic la toate caracterele si insusirile organismului. Numai caracterele determinate, mai ales, de gene neaditive (caractere cu h2 mic) manifesta depresiune de consangvinizare. Caracterele cu un coeficient de heritabilitate (h2) de valoare mijlocie si mare, nu sunt influentate in dezvoltarea lor de catre homozigotia produsa de imperecherile inrudite.
Cele mai afectate caractere de catre depresiunea de consangvinizare sunt cele care determina adaptabilitatea la mediu, asa cum sunt caracterele legate de reproducere si cele care confera animalului supravietuire. Aceste caractere sunt determinate in dezvoltarea lor mai ales de catre gene cu interactiune neaditiva, ele avand deci valoarea coeficientului de heritabilitate
(h2) joasa. b) imperecherile inrudite evidentiaza genele detrimentale
Unele gene recesive care au suferit mutatii punctiforme, afectandu-le activitatea normala, pot sa existe in genomul individului, tara ca efectul lor sa se manifeste, daca in locusul in care ele se gasesc exista o stare de heterozigotie intre cele doua alele. In acest caz, gena dominanta represeaza activitatea celei recesive si in consecinta caracterul care-l determina se manifesta la parametrii normali. Daca insa in locusul respectiv se creeaza o stare de homozigotie pentru alea recesiva mutanta, dezvoltarea caracterului pe care-l determina va fi afectata.
Deoarece imperecherile inrudite creeaza prin ele insasi o stare de homozigotie crescanda, in perspectiva generatiilor, sansa manifestarii genelor alele recesive detrimentale, sporeste foarte mult. Din aceasta cauza se afirma ca din imperecheri consangvine rezulta, de regula, descendenti cu defecte morfologice si fiziologice. Se poate deduce de aici ca imperecherile intre rude, provocand sporirea locilor care devin homozigoti, sunt in stare sa descopere genele recesive detrimentale existente in genomul animalelor. Din aceasta cauza geneticienii care se ocupa de ameliorarea animalelor au acceptat in unanimitate expresia plastica a lui Jay Lush, potrivit careia "consangvinizarea nu face crima ci doar o descopera "
7.3. Cauzele depresiunii de consangvinizare
Depresiunea de consangvinizare se concretizeaza prin reducerea performantei unui animal la unul sau mai multe caractere, datorita raptului ca parintii lui au fost rude (asemanatori genetic). Pentru intelegerea fenomenului vom prezenta urmatorul exemplu: presupunem ca un efectiv de porci dintr-o rasa pura are in medie la fatare 14 purcei. O astfel de performanta se inregistreaza in ferma de trei generatii. Aceasta inseamna ca potentialul genetic al acestor animale pentru prolificitate este de 14 purcei.
Presupunem ca in acest efectiv de porci unde se executa in mod deliberat, la un numar semnificativ de animale (25-30 scroafe), imperecheri frate x sora si parinte x descendent, s-a constat ca descendentii consangvini de sex femei au produs in medie doar 12 purcei. in acelasi timp descendenta femela contemporana cu prima obtinuta insa din imperecheri intre indivizi neinniditi au produs in continuare in medie 14 purcei.
Daca conditiile de alimentatie si intretinere au fost aceleasi, pentru ambele loturi de animale, atunci in mod logic trebuie sa admitem ca diferenta de 2 purcei care se constata intre prolificitatea scroafelor neconsangvine, fata de cele consangvinizate se datoreaza diferentei de structura genetica pe care o au cele doua loturi de animale. Scroafele care provin din imperecheri intre rude produc cu doi purcei mai putin decat cele prevenite din imperecheri neinrudite, deoarece primele sunt mai homozigote cu 25% (Fx=0,25) decat cele din lotul al doilea. in consecinta se poate afirma ca diferenta de doi purcei este expresia cantitativa a depresiunii de consangvinizare pentru prolificitatea scroafelor.
Se petrece acest fenomen deoarece, asa cum se cunoaste alelele unei gene din acelasi locus, daca sunt in stare heterozigota sintetizeaza enzime si hormoni muh mai eficient decat atunci cand ele se gasesc in stare homozigota. Si sintezele de proteine de constitutie decurg mai viguros atunci cand se gasesc la un animal in stare heterozigota, fata de situatia cand se gasesc in stare homozigota.
De aici se poate concluziona ca imperecherile inrudite, provocand homozigotia in locii descendentilor duce in mod sigur la sinteze mai lente de substante noi, ca urmare a activitatii reduse a proteinelor (enzime sau hormoni) pe care le sintetizeaza, reducandu-i pe ansamblu vigoarea de crestere si dezvoltare si a celei de adaptare la mediul inconjurator.
7.4. Depresiunea de consangvinizare se manifesta la toate fiintele vii
imperecherile intre rude determina aparitia depresiunii de consangvinizare mai ales la caracterele care confera capacitatea de adaptare la mediu a plantelor si animalelor. Sewal Wright (1931) a fost cercetatorul care a adus dovezi experimentale ca imperecherile intre rude, de tipul frate x sora la cobai, duce la scaderea prolificitatii, viabilitatii, rezistentei la boli si a ritmului de crestere cu o anumita cantitate pe generatie. Regula se manifesta nu numai la animale ci si la plantele de cultura si la cele din Sora spontana.
La gaini, sporirea coeficientului de consangvinizare (Fx) cu 10%, atrage dupa sine o scadere a productiei de oua pe an cu 9-10 bucati, o scadere a procentului de ecloziune cu aproximativ 5% si o crestere a varstei depunerii primului ou cu 6 zile.
La suine, cresterea valorii coeficientului de consangvinizare (Fx) cu 10%, face sa scada la descendenti media numarului de purcei la fatare cu 0,38 si a masei vii, la varsta de 154 zile, cu 1-3 Kg.
La taurine, cresterea homozigotiei datorita imperecherilor inrudite, atrage dupa sine aparitia depresiunii de consangvinizare la toate caracterele legate de reproductie, la productia de lapte si la continutul in grasime a laptelui, la viteza de crestere a viteilor precum si la viabilitatea acestora.
O sporire a coeficientului de consangvinizare (Fx) cu 10% provoaca la descendenti o scadere a productiei de lapte cu 600 1 pe lactatie, a cantitatii de grasimi cu 5 Kg, o scadere a greutatii ugerului si a glandei hipofize cu 10%, precum si o dublare a frecventei mortalitatii la vitei, fata de cea constata la liniile neconsangvine.
La ovine, cercetatorii australieni au demonstrat experimental ca sporirea gradul de homozigotie cu mai mult de 20% face sa scada la Jumatate natalitatea oilor, supravietuirea mieilor si ritmul lor de crestere. Un procent de homozigotie in plus pe generatie are ca efect scaderea cu 0,017 a numarului de miei care supravietuiesc pana la intarcare, o scadere cu 0,15 kg si 0,24 kg a greutatii mieilor la intarcare si respectiv la varsta de 1 an. Fiecare 10% de homozigotie in plus, datorat consangvinizarii, face sa scada greutatea cojocului de lana la tuns cu 0,230 Kg.
8. Gradul de homozigotie este determinat de marimea genetica a populatiei
Populatiile de animale au doua feluri de marimii. Una dintre ele este marimea numerica a populatiei, care este data de numarul de animale (n) care o compun, iar cealalta este marimea genetica. Aceasta din urma se mai numeste si marime efectiva si este data, in principiu, de numarul de familii care compun populatia.
Evolutia populatiilor in perspectiva generatiilor este conditionata de marimea genetica sau efectiva a acesteia. Ea este aceea care conditioneaza gradul de homozigotie care se adauga in fiecare generatie care se succede. in populatiile cu marime genetica mica (numar mic de familii), imperecherile intre rude nu poate fi evitata. Urmarea va fi sporirea homozigotiei cu fiecare generatie, cu tot cortegiul ei de efecte negative, genotipice si fenotipice Acestea sunt motivele pentru care zootehnicienii amelioratori recomanda mentinerea cu sfintenie a structurii de familii a rasei, prin inlocuirea in fiecare generatie a animalelor din fiecare familie cu cei mai buni descendenti ai lor din ambele sexe. Se considera ca valoarea coeficientului de consangvinizare (Fx), pe generatie, creste fara voia noastra, in functie de numarul de familii reprezentate de numarul de masculi din familii diferite existenti in populatie.
9. Marimea efectiva a populatiei poate fi masurata
Pentru calculul marimii genetice a unei populatii se aplica formula:

in care:
NMasculi - numarul de masculi din familii diferite existenti in populatie
NFemele- numarul de femele din familii diferite existente in acel moment in populatie
Deoarece numarul de masculi din populatie este intotdeauna mai mic decat cel al femelelor, atunci din relatia de mai sus, se poate deduce ca marimea genetica a populatiei este dictata de sexul masculin. Din aceasta cauza marimea efectiva a populatiei (Ne),
De regula, generatia actuala este formata dintr-un numar mai mic de familii decat cele anterioare, si intrucat din familiile inferioare genetic nu se aleg reproducatori in calitate de continuatori ai familiei in flecare generatie se produce o ingustare a structurii de familii a populatiei. Are loc asa numita gatuitura filogenetica sau efectul "gatului de sticla". in acest caz relatia de calcul a marimii efective dupa mai multe generatii aNe(t)i. Devin: unde: t - numarul de generatii anterioare cunoscute
Este unanim acceptat ca in fiecare generatie, in imperecheri nedirijate, coeficientul de consangvinizare.
Prin urmare, modificarea structurii genetice a populatiei pe generatie datorita cresterii coeficientului de consangvinizare, ca urmare a unei anumite marimi efective a acesteia va fi:

Din aceasta cauza din formula reiese ca in populatiile cu marime efectiva mare, coeficientul de consangvinizare creste, pe generatie, mult mai putin decat in populatiile cu marime efectiva mica.
Daca se cunoaste marimea efectiva a populatiei, efectul de crestere a consangvinitatii pe generatie poate fi aflat si cu ajutorul urmatoarei relatii

?F=1/8Masculi+1/8Femele

Gh. Sandu (1983) sustine ca la galinacee se poate aproxima ci procentul de consangvinizare creste pe generatie, datorita marimii efective a populatiei, cu 1/8 din numarul de masculi din familii diferite existent in populatie.


BIBLIOGRAFIE

Bencsik I. -; 2001 -; Genetica animala; ed. Mirton Timisoara
Carlan M. -; 1996 - Elemente de genetica animala normala; ed. Polirom Iasi
Dronca D. -; 2003 -; Ameliorarea animalelor; ed. Mirton Timisoara
Vintila I. -; 1988 -; Bazele ameliorari genetice a populatiei de animale domestice. ed: Facla Timisoararazvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mar Mai 24, 2011 1:26 pm

cezar osiceanu a scris:

Ca sa fie putin mai interesant , postez pedigree-ul cainelui despre care am intrebat ce rasa este :
Am gasit acest material postat pe site si am sa incerc sa il analizez doar dpdv chinologic.Astfel
- se stie ca toate numele cainilor dintr-un cuib trebuiesc inregistrate cu aceeasi litera. Numele D.Vuia de Troian indica : necunoasterea procedurii dar si o posibila inregistrare ulterioara a acestui caine de catre crescator - lucru teoretic nepermis intr-o chinologie corecta dar frecvent practicat in Romania.
- din toti cainii inscris doar Suru si Simbra au inscrise arbitraje
- URSU DE BARGAU - nu are inregistrare in vreun COR, are afix de crescator acordat desi nu i se cunoaste macar mama, mama nu are inregistrare in vreun COR, nu are nici un arbitraj inscris. Practic dpdv chinologic acest caine NU EXISTA!
- CIORCUTA - nu are inregistrare in vreun COR si nu are nici un arbitraj inscris. Practic dpdv chinologic acest caine NU EXISTA!
- URSU DE REBRISOARA - nu are inregistrare in vreun COR, are afix de crescator acordat desi nu i se cunoaste macar mama, mama nu are inregistrare in vreun COR, nu are nici un arbitraj inscris. Practic dpdv chinologic acest caine NU EXISTA!
- FRUNZA DE RUCAR - nu are inregistrare in vreun COR, are afix de crescator acordat desi nu i se cunoaste macar mama, mama nu are inregistrare in vreun COR, nu are nici un arbitraj inscris. Practic dpdv chinologic acest caine NU EXISTA!
- MADALINA, BUZDUGAN si ARMEANCA nu au nici o inregistrare in vreun COR, nu au nici un arbitraj inscris. Practic dpdv chinologic acesti caini NU EXISTA!
-BEN I, ALUNA si CIMBRA au numere de COR care arata inregistrarea lor in Cartea de Origine a UACHIR. Prin verificarea in cruce cu arhiva UACHIR, arhiva preluata si folosita de ACHR dupa unificarea asociatiilor se poate observa ca acei caini nu au fost inscrisi in acea Carte de Origine
- se pune in mod normal intrebarea de ce nu toti cainii nu au primit afixe de crescator pe parcursul inregistrarii lor?
Alte intrebari legate de cele de mai sus ar fi:
- cui servesc astfel de "inventii genealogice" devreme ce cainele produs are caracteristicile celui de mai sus si arata ca in poza?
- cine si ce interes/e a avut ca sa nu fie respectate regulile si procedeele chinologice ale asociatiei din care chiar facea parte?
- cine l-a ajutat sa obtina astfel de pedigree, inregistrari, etc?

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mar Mai 24, 2011 1:27 pm

Cezar Osiceanu:
Exista cateva metode matematice de calcul ( Combinari, Aranjamente si permutari de n luate cate K ) care arata prin folosirea lor in acest domeniu chinologic, mai exact in aceasta speta a cainilor prezentati pe forumul de aici, urmatoarele:
- cate linii fara consangvinizare se pot forma
- cate linii cu consangvinizare se pot forma in functie de gradul si metoda de consangvinizare folosita
ambele folosind ca baza numarul cainilor dintr-un judet maxim doua care sunt conform a ceea ce s-a spus ca ar reprezenta ciobanescul romanesc carpatin de Bistrita. Am spus ca acei caini trebuie sa aibe toti caracterele si caracteristicile proiectului de standard intocmit prin anul 1999 de catre ACHR
Rezulta de aici ca practic nu au fost inregistrate in Cartea de Origine a ACHR suficiente exemplare care sa indeplineasca conditia impusa de catre Federatia Chinologica Internationala - Belgia, care cerea:
- minim un numar de 8 linii pe trei generatii cunoscuta fara consangvinizare
- respectarea procedeelor de inregistrare si acordare a afixelor de crescator, a formularisticii de inregistrare a montelor si fatarilor, etc
Nu numai crescatorul care apare inscris in pedigreeul mai sus analizat a facut astfel de greseli!
Am aratat pe alte site-uri cazul crescatorului Ionete, care a dat afixul sau de crescator unei femele care nu fusese fatata la el in proprietate!
Ideea este ca trebuiesc asumate individual si nu colectiv greselile trecutului si corectate pe cat posibil!
Nu este folositoare nimanui si mai ales cainilor pe care ii iubim cu totii. nici o genealogie "facuta din burta" si nici una stearsa doar pentru ca provine din alta organizatie, alt club, alt crescator, etc
Poate acest subiect va fi sters sau va starni reactii de tot felul dar odata si odata tot trebuiesc discutate si lamurite aceste probleme!
http://www.carpatin.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=778


Ultima editare efectuata de catre razvan in Mar Mai 24, 2011 1:28 pm, editata de 1 ori

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  razvan la data de Mar Mai 24, 2011 1:28 pm

Cezar Osiceanu
Am sa incerc sa raspun aici unui mesaj in care se facea referire la numele meu si la Cartea de Origine Romana sectiunea ciobanesti romanesti realizata de catre Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti - CNCCR al carui presedinte sunt.
Aceasta COR-CNCCR a aparut tocmai din necesitatea centralizarii tutoror datelor despre acesti caini indiferent de apartenenta stapanilor temporara sau nu in vreuna din asociatiile neguvernamentale de tip ONG inregistrate juridic si fiscal in Romania.
Ea este un instrument gratuit de mare folos oricarui este interesat de acesti caini pentru ca in ea se gasesc acum de exemplu date despre peste sapte mii de caini, date genealogice, palmares, tatuaje, CIP-uri, proprietari, crescatori,etc si sunt in curs de pregatire si poze.
Ca intr-un ONG i se spune intr-un fel rasei si in altul in alt fel nu conteaza prea mult, cainele este acelasi si genealogia lui este unica.Conteaza insa datele reale din pedigree si nu cele precum ale cainilor mai sus analizati.
Exista si in acest fel o metoda de a prinde cu mata in sac pe cei care au facut diverse lucruri nu prea corecte,frumoase nici atat si atat de daunatoare cainilor pana la urma!
http://www.carpatin.net/forum/viewtopic.php?f=22&t=778

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Re: adevarul despre "carpatinii" din ACHR!

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum