Cezar Osiceanu in Banateanul 2005

In jos

Cezar Osiceanu in Banateanul 2005

Mesaj  razvan la data de Sam Apr 28, 2012 11:45 am

FALSURI CU BLANĂ

24 Octombrie 2005


Câini fără pedigree sunt "înnobilați" în mod fraudulos, prezentați la concursuri naționale și internaționale, și vânduți pe bani grei. Practica certificatelor de origine canine false este patronată de conducerea asociațiilor chinologice din România, sub oblăduirea Federației Chinologice Internaționale

Cei care dau bani grei pentru a intra în posesia unui câine de rasă pot primi un "campion" fabricat în acte din părinți fictivi, născut la șase luni după moartea mamei sau din părinți masculi

Falsificarea certificatelor de origine canine este una dintre cele mai răspândite și bănoase practici girate de membri din conducerea asociațiilor chinologice românești. Dacă se ține cont de faptul că un pui cu pedigree se vinde, în funcție de rasă, cu 200-500$, iar la un cuib de 6 pui se vehiculează sume între 1.200 si 3.600$, este explicabilă tentația "fabricanților" de pedigree.

Mecanismul falsurilor canine

Uniunea Asociațiilor Chinologice Independente din România (UAChIR), cu sediul în București, elibera certificate de pedigree false întocmite la Timișoara, sub sigla Asociației Chinologice din România (AChR) și a Federației Chinologice Internaționale (FCI), chiar dacă nu era membră a nici uneia dintre ele și, mai mult, se afla în conflict juridic deschis cu AChR. Cele două asociații, aparent rivale, girau, de fapt, în comun, sistemul certificatelor de origine false și al arbitrajelor "aranjate": UAChIR avea nevoie de sigla AChR datorită afilierii acesteia la FCI, iar AChR - neavând arhivă și drept de a elibera acte - se folosea de capacitatea UAChIR de a emite certificate. Întreaga operațiune se efectua la Timișoara, pentru că aici fusese mutată Cartea de Origine Română (COR), o evidență a tuturor câinilor de rasă din România.

Cu bună credință

"Noi am eliberat acte de pedigree cu sigla AchR și FCI, deși eram în UAChIR. Indexul era la noi. Aveam evidența completă, de la primul câine. Pe certificate, la mulți câini nu este trecut COR-ul" - a declarat, pentru BĂNĂȚEANUL, Șimon Terezia, fosta secretară a Cărții de Origine Română (COR). "Totuși, când s-a mers cu câinele la expoziție, ca să primească un pedigree, s-a cerut numele tatălui și al mamei. Toate declarațiile care se fac de către crescători trebuie luate ca fiind de bună credință. La un moment dat, erau 500 de cuiburi neînregistrate (un cuib are minim 4 câini - n.r.)! Nimeni nu mai elibera un pedigree, pentru că nu se știa cine cu cine votează. Cu toate acestea, marea problemă în România sunt câinii aduși de afară. 90% dintre pedigree-uri sunt false! Sunt multe persoane care numai cu asta se ocupă! Aduc câinii și le cer pedigree-ul. În Ungaria este deja o industrie de câini. Noi suntem mici copii pe lângă ce fac ungurii și nemții!" - adaugă Terezia.

Pedigree-uri false

Întreaga arhivă a Cărții de Origine Română (COR), pentru o bună perioadă de timp, a fost ținută acasă de Șimon Terezia. "Toată casa era numai arhivă. Se trimiteau din toată țara. Se plătea la București și aicea se eliberau actele. În perioada 1991 - 1996, aici se eliberau acte de pedigree pentru toată țara, pentru că aici era nucleul cel mai mare de câini" - a declarat fosta secretară a COR. "Toate actele sunt false! Majoritatea câinilor îs aduși din Ungaria cu pedigree-uri false, nereale. La ora actuală e o harababură în chinologie de nu-i adevărat!" - spune Bruno Balo, arbitru și fost secretar COR. Cu toate acestea, Federația Chinologică Internațională (FCI) a recunoscut aceste acte.

Fraude tolerate de Ministerul Agriculturii

Mecanismul falsurilor a fost tolerat de Ministerul Agriculturii, care, în pofida numeroaselor adrese formulate de Clubul Național de Câini Ciobănești Românești (CNCCR), prin care se sesizau ilegalitățile comise de AChR, UAChIR și, respectiv, Asociația Chinologică a Municipiului București (AChMB) - care nici măcar nu există din punct de vedere juridic, dar, paradoxal, are cod fiscal și cont bancar! -, emite un ordin în 2004 (semnat: Ilie Sârbu) prin care Asociația Chinologică din România capătă drept exclusiv de omologare a ciobăneștilor românești, anulând decizia din 1998 care acorda acest drept CNCCR-ului.

Sub oblăduirea FCI

Federația Chinologică Internațională (FCI) tolerează fraudele chinologice românești dintr-un motiv lesne de înțeles: un sfert din taxa de înscriere a unui câine la concursurile canine (30-40 euro per câine) se varsă în conturile Federației Chinologice Internaționale. Or, dacă la asemenea manifestări participă minim 80 de câini (dar numărul poate ajunge și la 1.000), iar frecvența concursurilor internaționale canine de frumusețe este de 5-7 pe săptămână, bugetul FCI crește în medie, cu câteva mii de euro la fiecare concurs!

Venituri declarate infime

Potrivit datelor furnizate de Direcția Finanțelor Publice Timiș, membri asociațiilor chinologice care au fost plătiți pentru arbitrajele efectuate la concursurile naționale ori internaționale au declarat venituri infime în raport cu sumele reale ce pot fi câștigate din această activitate. Un arbitru primește în medie, pentru un concurs intern, 8-9 milioane de lei, iar pentru unul internațional, 15-16 milioane de lei. În competițiile interne, un arbitru jurizează 60-70 de câini, iar taxa de expoziție per câine variază între 500.000 și 2 milioane lei. La concursurile internaționale, taxa per câine înscris este de 40 euro, din care cam 10 euro revin arbitrului respectiv.

Arbitraje la comandă

"În România, e o adevărată mafie a arbitrilor. Arbitrul poate favoriza sau defavoriza un anumit câine, că doară el hotărăște" - a declarat, pentru BĂNĂȚEANUL, Bruno Balo, care a participat în calitate de arbitru la concursuri. Balo susține că, în anul 1995, la o expoziție, a fost sfătuit de Atilla Kelemen, șeful comisiilor de arbitraj din România, să scoată campion câinele unei deputate din București: "Era un Dalmațian care avea atâtea pete câte aveți dumneavoastră acuma! Kelemen a venit la mine și mi-a spus: <<Ai grijă, câinele ăsta trebuie să ia premiu!". Câinele avea foarte puține pete, iar coada era ridicată în sus. "Orice câine cu defectul ăsta major ar fi trebuit exclus din start din concurs. În mod normal, nu aveam cum să-i dau titlul de învingător de rasă. Cu toate acestea, i l-am dat!", spune Balo.

DOVEZI. Mai multe probe ale falsurilor sunt prezentate pe site-ul www.ciobanesti.ro:

# părinți fictivi, care nu au existat niciodată;

# femele care au fătat la șase ani după deces;

# pui rezultați din doi părinți masculi;

# câini neînregistrați la Cartea de Origine Română, dar cu certificate (false!) de pedigree;

# câini "de rasă" cu genealogie inexistentă în acte.

SCURT ISTORIC. Mișcarea chinologică românească a fost marcată de certuri interminabile între asociațiile de profil rivale. Asociația Chinologică Română din R.S.R, înființată în 1976, se divizează după 1990 în Asociația Chinologică din România (AChR), afiliată la Federația Chinologică Internațională (FCI) și Uniunea Asociațiilor Chinologice Independente din România (UAChIR), ambele cu sediul în București. În paralel, funcționează, începând din 1998, Clubul Național de Câini Ciobănești Românești (CNCCR), recunoscut de Ministerul Agriculturii și Alimentației ca unic organism abilitat să reprezinte, intern și internațional, toate problemele legate de câinii ciobănești românești.

În ultimii cinci ani, un întreg lanț de procese în justiție a avut ca obiect existența a două asociații care pretind concomitent că se numesc în mod identic "AChR", cu două conduceri, sedii și conturi bancare diferite. Starea conflictuală din punct de vedere juridic și organizatoric perpetuată din 1990 încoace a periclitat omologarea internațională a rasei de câini ciobănești românești.

"FCI nu e o FIFA a chinologiei"

Statutul Federației Chinologice Internaționale (FCI) nu prevede că Federația ar avea dreptul exclusiv de omologare internațională a raselor canine. "Nici Clubul Național de Câini Ciobănești Germani nu este membru al FCI, tocmai pentru a putea controla răspândirea rasei în lume și pentru a evita falsurile ori arbitrajele aranjate. Și CNCCR se va menține în afara Federației Chinologice Internaționale, atâta timp cât FCI-ul va aproba, acoperi, accepta și proteja astfel de falsuri și aranjamentele de culise", declară Cezar Osiceanu (foto), președintele Clubului Național de Câini Ciobănești Românești.

"Toate actele sunt false! Majoritatea câinilor îs aduși din Ungaria cu pedigree-uri false, nereale. La ora actuală e o harababură în chinologie de nu-i adevărat!"

Bruno Balo, arbitru și fost secretar COR

"Niciodată nu s-a pus problema arbitrajelor aranjate de mine. Resping categoric acuzațiile și nu am cum să reacționez. Îmi asum răspunderea pentru deciziile mele"

Kelemen Atilla - fost președinte al Comisiei de Arbitri Chinologici din România

"La COR se emit pedigree pe baza unor declarații de montă. Noi doar prelucrăm datele și le luăm de bune. Omul răspunde de datele pe care le dă. Acestea sunt ștampilate de către asociațiile teritoriale care își dau girul pentru veridicitatea actului. Este de datoria lor să verifice. Dacă cineva are de adus acuze, să vină cu dovezile și lucrurile se pot rezolva în justiție"

Laura Martonosy, actuala președintă a COR

"A fost o mare dispută legată de atribuțiile asociațiilor chinologice, dar nu cunosc prea bine tema. Nu-mi mai amintesc ordinul semnat în 2004... Îmi asum vina în cazul în care se va dovedi că ordinul pe care l-am semnat este ilegal. Nu neg că poate cei care mi-au prezentat documentația în favoarea AChR-ului să fi avut interese obscure. Nu exclud nici argumentele CNCCR-ului"

Ilie Sârbu - fost Ministru al Agriculturii

Un material de Claudia CRISTESCU și Horațiu ARDELEAN -BANATEANUL

Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti - CNCCR
Organism unic abilitat de catre Ministerul Agriculturii se se ocupe de toate problemele legate de aceste doua rase nationale in anul 1998 prin ordinul 17178/1998. Este cel care a omologat international pentru prima oara rasele de ciobanesti romanesti in anul 2004. Str. Popa Tatu,66,Bucuresti,www.ciobanesti.ro

razvan
puppy
puppy

Mesaje : 326
Data de inscriere : 06/05/2010

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum